Новите щамове на коронавирус внесоха промени в клиничната картина на COVID-19

Новите щамове на коронавирус внесоха промени в клиничната картина на COVID-19.

Това става ясно от проучване от King's College London, цитирано от британският вестник The Mirror и агенция „Фокус”. Ако преди това симптомите треска, упорита кашлица, загуба на вкус и мирис се считаха за характерни признаци на заболяването, то сега това са: главоболие, хрема и възпалено гърло.

Проектът ZOE, започнал в началото на пандемията от COVID-19, проследява симптомите на хората навсякъде по света и експертите смятат, че вирусът "действа по различен начин сега", пише изданието.

 

Британската национална здравна служба все още изброява три „характерни“ признака на вируса: треска, постоянна нова кашлица и загуба на вкус и мирис. Но учени от King's College London вярват, че новият вариант на коронавируса „Делта”, открит за първи път в Индия, може да е причина за промяна в симптомите на заболяването.

Изследователите също така вярват, че сега, когато повечето възрастни хора във Великобритания са ваксинирани, младите хора са първите, които се заразяват и е по-вероятно да развият само леко заболяване.

Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Лондонския кралски колеж, каза, че индийският вариант на коронавируса сега преминава "по-скоро като обикновена настинка" при младите хора. Водещият автор на изследването добавя, че хората трябва да се изследват за коронавирус, ако смятат, че са настинали, за да ограничат всяко потенциално разпространение на COVID-19.

Данните от ZOE - най-голямото проучване за проследяване на симптомите в Обединеното кралство, показват, че кашлицата е най-честият симптом от началото на пандемията, като 46 процента от заразените пациенти я имат.

Но сега най-честите прояви са главоболие, възпалено гърло, хрема и висока температура, каза професор Спектър.

Ученият каза пред Telegraph: „Хората не осъзнават това и може да си помислят, че имат сезонна настинка, но все пак ходят на партита и могат да разпространят болестта. От началото на май изучаваме основните симптоми и те вече не са същите като преди. Номер едно е главоболието, последвано от възпалено гърло, хрема и висока температура. Този вариант изглежда действа малко по-различно."

 

Източник:Profit.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.