Нова технология прави възможна електронната кожа

Учени от Университета на Станфорд са разработили нова технология за "тънки колкото атом" транзистори. Това отваря вратата за създаването на "електронна кожа", която да е приложима в реалния свят, съобщава Engadget.

Новите транзистори са с дължина под 100 нанометра. Създадени са чрез използванто на покрит със стъкло силикон и специален филм, който е в ролята на полупроводник. Върху него са поставени златни електрони с наноразмери.

Резултатът е повърхност с дебелина само три атома, която може да се нагрее до над 815 градуса по Целзий. При традиционните досега методи се използваше пластмасов субстрат, който се деформира едва при 360 градуса по Целзий.

След охлаждането на компонентите, учените извършват още няколко производствени стъпки, които за сега не уточняват. Резултатът е устойчива структура, която е и гъвкава и с дебелина 5 микорна - около една десета от човешкия косъм.

Ползите от подобна разработка са възможност за създаване на гъвкава електроника, която може да се справя и с ниски волтажи. Тя може да се прилага в медицински устройства като електронна кожа, която да следи определени здравни показатели на хората, както и да създаде нови възможности пред използването на импланти.

Възможностите пред подобна разработка са много и то не само за медицината. Преди те да станат достъпни за масово производство обаче има още няколко предизвикателства пред учените. Те искат да усъвършенстват технологията допълнително, както и да добавят към нея възможност за използване на безжична комуникация. Така няма да се налага носенето на допълнително устройство за мрежова връзка.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.