Нова технология върна зрението на незрящ човек. Cyberpunk 2077 в реалния живот?

В медицински пробив, привидно изваден направо от сценария на Minority Report, напълно сляп 78-годишен мъж възвърна зрението си, след като получи първия в света имплант на синтетична роговица.

Според израелския вестник Israel Hayom пациентът е бил първият получател на нов имплант, разработен от компания, наречена CorNeat, и е бил в състояние да види членове на семейството си и да разпознава цифри веднага след операцията.

Наречен KPro, имплантът е първият синтетичен продукт, който може да се интегрира директно в очната стена, за да замести наранени или неправилни роговици - прозрачният слой, който предпазва предната част на окото, - без да е необходима донорска тъкан. Дегенерацията на роговицата е често срещано заболяване сред възрастните хора и може да възникне в резултат на заболявания и физическа травма.

Докато в момента се използват съществуващи лечения за проблеми, свързани с роговицата - включително други изкуствени импланти на роговицата, - свързаните хирургични процедури често са сложни и обикновено се считат за последна инстанция. За разлика от тях имплантът KPro изисква сравнително проста процедура, която включва минимални шевове и рязане, оставяйки пациента с по-малко видими признаци на операция.

Нещо повече, CorNeat твърди, че техният имплант използва биомиметичен материал, който „стимулира клетъчната пролиферация“ и води до „прогресивна тъканна интеграция“, което предполага, че алтернативното лечение всъщност може да се интегрира в съществуващата очна тъкан на пациента с течение на времето. Наистина впечатляващо.

Манипулацията буди доста прилики с току-що излязлата видеоигра Cyberpunk 2077, която дава възможност на играчите да ъпгрейднат своя телесен хардуер чрез поредица от кибернетични импланти, за да придобият свръхчовешки способности, и макар да не предполагаме, че CorNeat KPro подобрява по същия начин зрението на пациента, със сигурност изглежда голяма стъпка в посока към комерсиализация на синтетични телесни подобрения.

Източник: hicomm.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.