Недостигът на магнезий повишава риска от сърдечносъдови заболявания и депресия

Дефицитът на хранителни вещества идва със сериозни рискове за здравословното състояние на човек. Например ниските нива на магнезий могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания и депресия. Това сочи проучване, публикувано в списанието „Atherosclerosis“.

Магнезият е изключително важен минерал, необходим за нормалното функциониране на кръвоносните съдове, регулирането на кръвното налягане и нормалните сърдечни контракции. Наличието на ниски нива на минерала може да увеличи риска от състояния като ендотелна дисфункция, хипертония и сърдечна аритмия.

По време на изследването учените откриват, че хората с дефицит на магнезий са изложени на риск от развитие на периферна артериална болест (ПАБ). Интересното в случая е, че дори при минимално увеличение на нивата на магнезий, рискът от ПАБ намалява значително.

Периферната артериална болест е състояние, при което се наблюдава стесняване на артериите и по този начин се намалява притока на кръв към крайниците, а в някои случаи и към сърцето и мозъка.

Наличието на ниски нива на магнезий не влияе само върху сърдечносъдовото здраве, но и върху психичното. Систематичен преглед, последван от мета-анализ, публикувани в списанието „Journal of Internal Medicine“, откриват връзка между дефицита на магнезий и развитието на депресия. Прегледът, обхващащ шест наблюдателни проучвания с общо 19 137 участници, освен че установява връзка между двете състояния, открива и, че увеличеният прием на магнезий води до подобряване на симптомите на депресия.

Има няколко варианта за поддържане на препоръчителните нива на магнезий в организма. Сред тях са приемът на магнезиеви добавки и консумацията на хранителни продукти, богати на полезния минерал, като авокадо, варен спанак, тъмен шоколад, черен боб, сьомга и др.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.