На Еньовден: 4 лечебни билки, които да наберете

Еньовден заема важно място в народния календар. На 24 юни Свети Йоан Кръстител, предсказва раждането на Исус Христос. Според поверията, в нощта срещу празника, водата придобива магическа сила.

На този ден всички жени стават призори и отиват в полето, за да берат билки. Вярват, че „окъпани“ в роса, те имат най-голяма сила. После от тях свиват венец – за здраве, който се пази през цялата година.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя и растения, като Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Янка, Янко, Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна и други.

Сега е идеалното време за събиране на билки, които може да изсушите и да ползвате не само през зимата, а и през останалите сезони. Ако искате да спазите традицията, ето какво да откъснете:

  1. Жълт кантарион

Той заема основно място във венеца на празника. При това точно през юни цъфти на някои места в страната. Колкото по-младо е растението, толкова по-лечебни свойства има.

Жълтият кантарион се използва най-вече за успокояване на нервите. Чаят от него действа положително при раздразнителност, сърцебиене и главоболие. Това се дължи най-вече на фитохимикала хиперицин, който се съдържа в билката. Отварата от растението помага при гастрит и други проблеми със стомаха.

  1. Мащерка

Изключително ароматно растение, което се използва както за подправка, така и за направата на вкусен чай.

В мащерката се съдържат антиоксидантите флавоноиди, терпинен и бета каротин. Те предпазват организма от инфекции и понижават възпалението в тялото. Също са много полезни за намаляване на вредните бактерии, предизвикващи гъбички.

Чаят от мащерка се препоръчва при астма, кашлица и проблеми с гърлото, защото успокоява дихателните пътища. Освен това подобрява устната хигиена.

  1. Бял равнец

Наричат растението бяло еньовче или бяла китка, като то има общо 7 разновидности, като всички притежават лековита сила. Запарката с него помага при гастрит и язва, освен това действа успокояващо при жени в критическата възраст.

Чаят от бял равнец може да има по-горчив вкус, но помага при простуда и всякакви ревматични болки. Той стимулира работата на бъбреците, намалява подуването в стомаха и регулира обмяната на веществата.

Доказано е, че белият равнец помага за регулиране на менструацията и хормоните на жените по време на менопауза. Действа болкоуспокояващо и има кръвосъсирващо действие.

  1. Лайка

Тази билка също има богати терапевтични свойства. Тя съдържа вещества (витамини, минерали, флавоноиди), които се борят с подуването на стомаха и намаляват възпалението в стомашно-чревния тракт. Попадайки в тялото, те пречистват кръвта и намаляват лошия холестерол. Затова чаят се препоръчва за детоксикация.

Лайката, подобно на мащерката и ментата, действа успокояващо. Отварата от нея се пие преди лягане – за по-качествен сън. Добре изсушена, билката се ползва като съставна част от домашни ексфолианти, защото ефикасно отстранява мъртвата кожа.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.