Научете 7 рецепти за щастие от различни краища на света

Всеки човек разбира щастието по свой собствен начин. В някои страни дори има така наречените министерства на щастието. Тяхната работа е да накарат хората да се радват на живота. Но не всички знаят, че има национални концепции за щастие, които предлагат готови рецепти за намаляване на стреса и подобряване на настроението. Ето някои от тях.

  1. Kalsarikanni (Финландия)

Ако се опитате да преведете тази сложна дума, може да получите нещо, подобно на "пиене на алкохол у дома, докато носите бельо, без да излизате навън дори за минута".

За разлика от другите скандинавски концепции за щастие, Kalsarikanni не гласи, че трябва да имате хубава стая с голяма камина и топло одеяло - тя е много по-близка до реалния живот.

Рецепта за щастие Kalsarikanni: Когато се приберете вечер, облечете най-удобните дрехи, които имате. Най-добрият вариант е пижама с топли чорапи. Отворете бутилка вино. Може да консумирате друга напитка, но не прекалявайте. Не бива да се чувствате зле на следващата сутрин, само защо сте искали да бъдете щастливи тази вечер. Вземете си чипс, шоколад или нещо друго, което няма нищо общо със здравословната храна. Днес може да си го позволите. Пуснете си хубава музика и гледайте клипове със сладки животинки. Имате нужда от добра обстановка. Сега може да се отпуснете и да забравите за всички проблеми.

  1. Shinrin-yoku (Япония)

Shinrin-yoku се превежда като горски бани. Смисълът на тази терапия е да се насладите на природата и да се опитате да постигнете мир с нея. Това е уникален начин за борба с депресията - без лекари и лекарства.

Горската терапия е много популярна в Япония и Южна Корея. Учените установяват, че намалява агресията и хормоните на стреса, подсилва имунната система и повишава производителността. Дърветата, от друга страна, ви карат да се чувствате щастливи за по-дълго време отколкото заплатата.

Рецепта за щастие Shinrin-yoku: Отидете в гората. Намерете тихо и спокойно място. Опитайте да възприемете гората като използвате всичките пет сетива: гледайте, дишайте, слушайте, докосвайте (листата, дърветата, земята) и "вкусете" от въздуха. Затворете очи и почувствайте хармонията и спокойствието. Правете това, което искате: ходете, рисувайте, медитирайте и т.н. И не забравяйте да практикувате дихателни упражнения, докато се намирате сред природата.

  1. Ikigai (Япония)

Ikigai означава "смисъл на живота". Но има още една дефиниция, което го описва по-добре - "нещо, което ви кара да се събуждате всяка сутрин". Това може да бъде ароматът на любимото кафе, с което започвате деня, глобалните проекти на работа или домашният любимец.

Когато човек намери своя Ikigai, забравя за депресията и разрушителните навици - не може да чака до следващия ден, за да направи това, което иска.

 Рецепта за щастие Ikigai: Започнете деня с любимата закуска. По този начин може да улесните ставането и да подобрите настроението. Направете някои малки промени в живота и прекарвайте поне час в занимания с вашето хоби. Събудете детето вътре във вас: придобийте смелост, любопитство и независимост, когато става дума за чуждото мнение. Но не забравяйте, че не трябва да търсите щастието, наранявайки останалите. Радвайте се на малките неща. Нека този процес се превърне във ваша цел.

  1. Lykke (Дания)

Lykke е датската дума за щастие. Целта на тази концепция е да постигнете всеобща радост и ежедневно удоволствие от живота.

Рецепта за щастие Lykke: Ето нещо, което може да направите точно сега: отидете до дома на съседите и им дайте нещо вкусно или кажете нещо мило на вашите роднини. Също така може да се усмихнете на напълно непознат. Опитайте се да смените работата, ако не ви харесва и спрете да купувате неща, само защото всеки друг ги има. Не захвърляйте живота по никакъв начин и не се ограничавайте с наложени правила.

  1. Pali-pali (Южна Корея)

Въпреки че за някои страни щастието се свърза със способността за живеене на мига, както и постигане на вътрешен мир и спокойствие, за Южна Корея е точно обратното. Хората в тази страна винаги бързат. Pali-pali може да се преведе като "по-бързо, по-бързо".

Корейците не обичат да чакат. Ето защо бързи срещи са толкова популярни, както и езиковите курсове, които обещават да ви научат на чужд език само за няколко седмици. Същото важи за доставката на пица и други онлайн поръчки. За да се конкурира по скорост, McDonald’s трябваше да създаде своя собствена система за доставка.

Рецепта за щастие Pali-pali: Основното правило е да не пропускате възможност и да се възползвате от нея. А за да водите нормален живот с толкова бързи темпове, следвайте тези правила: изготвяйте график, консумирайте здравословна храна, но не прекарвайте прекалено много време в готвене и пейте по-често (под душа, на път за работа и т.н.). Не спирайте да трупате знания и се уверете, възползвате максимално от тях.

  1. Coorie (Шотландия)

Coorie на шотландски означава "свиване" и "притискане". Разбира се, в страна със студен климат, уютът играе важна роля. Това е едно от основните неща там.

Единството с природата също е много важно, както и общуването с животните и цененето на културното наследство. Ето защо ритуалите, традициите и родината са от изключително значение.

Рецепта за щастие Coorie: Отидете на разходка с кучето на красиво място сред природата. Не мислете за студа и не фиксирайте съзнанието върху неприятни неща. Пуснете хубава музика и слушайте звуците на природата. Вечерта излезте на кафе с приятели и обсъдете интересни теми с тях. Уважавайте вашата история и не забравяйте предците си.

  1. Filotimo (Гърция)

Filotimo може да се преведе като "гордост, чест и достойнство". Въпреки това е много трудно да намерите подходящ еквивалент на думата, тъй като дори самите гърци я разбират по различен начин. Нейният основен смисъл да уважавате себе си и останалите хора и способността да се чувствате горди.

Рецепта за щастие Filotimo: Създавайте по 2-3 положителни мисли всеки ден (може да ги запишете в дневник). Бъдете гостоприемни и учтиви. И ако вашият приятел каже, че е добре, го попитайте дали има нещо, което може да направите, за да му помогнете и му дайте нещо вкусно.

Бонус: Рецепти за щастие на Далай Лама

Известният духове лидер, следван от много хора (без значение от тяхната култура или националност), смята, че това са основните принципи на щастливия живот:

"Какъв е смисълът да бъдеш тъжен, ако все още може да го поправиш? Какъв е смисълът да бъдеш тъжен, ако не може да поправиш нищо?"

"Всеки ден имаме шанс да започнем от начало. Всеки ден е нашият рожден ден."

"Трябва да се научите да се концентрирате и да избягвате "витаенето на ума". Повечето техники за медитация са насочени към едно и също нещо. Живейте на момента."

"Бъдете щедри и помагайте на останалите. Може да бъдете щастливи, само ако бъдете заобиколени от щастливи хора."

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.