Науката ни казва: Защо по-бързо пълнеем, отколкото отслабваме

Тялото ни има една единствена цел: да оцелее. Затова то е изключително адаптивно и се запасява за лоши времена, когато има възможност.

Клетките на тялото ни могат да бъдат  оприличени с електорцентрали, които разчитат на  храната като основна суровина.


Когато лишаваме тялото си от тази енергия, подлагайки се на диети и приемайки далеч по-малко калории отколкото на практика се нуждаем, електроцентралите забавят работата си, за да се справят с недостига. От друга страна, когато приемаме повече калории от нужното, тялото си създава резерви, които могат да бъдат консумирани при недостиг на храна. То е програмирано да създава и запазва хранителни запаси за случаи на глад.

При една изключително ниско енергийна диета нашият метаболизъм незабавно преминава на икономичен режим и намалява изискванията си за енергия. Това означава, че сега то се нуждае от по-малко храна за да запази енергийния баланс, отколкото  преди. Веднага щом започнем да се храним отново нормално – или се поддадем на някои изкушения – тялото използва тази възможност да си възстанови мастните запаси. При това възможно най-бързо. Порочен кръг, който превръща отслабването в кошмар.

Хората, които се хранят балансирано и здравословно не си развалят фигурата  с няколко бисквити. Много специалисти затова не препоръчват диетите, а заместването им с разумен начин на хранене.

Нито въглехидратите нито мазнините са причина за повечето проблеми с теглото, а погрешното поведение по отношение на храненето. Всяка диета ви отдалечава от нормалните хранителни навици. А кой би искал да е на постоянна диета цял живот, за да поддържа теглото си? С други думи какво би бил животът без една-две бисквити?

 

Източник:http://www.nationalgeographic.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.