Най-новите данни за Омикрон, има ли причина за тревога

Най-новите данни от Лондон, където разпространението на варианта на коронавируса Омикрон е по-високо в сравнение с други региони на Обединеното кралство, не показват значителна разлика в симптоматиката спрямо Делта.

И при двата щама COVID-19 прилича много на обикновена настинка, като само половината от заразените изпитват класическите три симптома на коронавируса, които са треска, кашлица и загуба на обоняние или вкус.

Най-честите пет симптома и при двата щама са хрема, главоболие, умора (лека или тежка), кихане и възпалено гърло.

По-рядко болните съобщават за загубата на апетит и замъгляване на съзнанието.

Дори когато случаите нарастват, делът на хоспитализациите и починалите изглежда намалява в повечето страни, където е открит Омикрон. Тази тенденция се потвърждава и от анализа на данните от Лондон.

Все пак от ZOE подчертават, че има забавяне между заразяването с COVID-19 и хоспитализацията с усложнения, така че може да има промени в следващите седмици.

Засега няма данни за случаи с тежка симптоматика и хоспитализация с Омикрон в Лондон. Всъщност е налице спад с 8% на броя на хоспитализираните с COVID-19 в Обединеното кралство от средата на ноември до средата на декември.

Важно е да се отчете, че по-голямата част от заразените, участващи в проучването, са ваксинирани срещу коронавируса, което дава вероятно обяснение за липсата на доклади за хоспитализации и тежко боледуване.

Новините за Омикрон предизвикаха тревога по целия свят с основателна причина. Все още се знае твърде малко за този вариант на коронавируса. Глобалният анализ е затруднен от разликите в демографията и нивата на ваксинация в отделните държави.

Дори делът на хоспитализациите и смъртните случаи да намалее, ако процентът на заразените се повиши, натискът върху здравните системи може да се засили.

Въпреки че Омикрон и Делта доста приличат на обикновена настинка, COVID-19 убива или има дългосрочни последствия при средно 1 на всеки 50 заразени.

Източник: vesti.bg

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.