Надежди за лечение на най-коварния рак

Г олям пробив е постигнат в лечението на един от най-тежките видове рак - меланома, съобщи Би Би Си. Преди 10 години само един от 20 пациенти с диагноза меланома - рак на кожата, в напреднал стадий оставаше жив в продължение на пет години. Повечето умираха в рамките на няколко месеца след поставянето на диагнозата. Сега, според британските лекари, 52% от пациентите с тази диагноза имат шанс да живеят поне пет години, благодарение на ново лечение - имунотерапията.

В миналото метастатичният меланом се считаше за неизлечима болест, казва професор Джеймс Ларкин. Онколозите смятаха меланома за специален вид рак, който не може да бъде лекуван, когато вече има метастази, допълва той.

В продължение на пет години в няколко британски болници се провеждат клинични проучвания, в които участват 945 пациенти с меланом в четвърти стадий. Една трета от тях получават един вид ново лекарство - ниволумаб, една трета - също ново лекарство ипилимумаб, и една трета получавт и двата лекарства.

Пет години по-късно лекарите анализират, че оцеляват 26% от пациентите, получаващи ипилимумаб, 44% от пациентите, получаващи ниволумаб и 52% от пациентите, приемащи и двата лекарства.

Бяхме поразени от такъв бърз напредък за толкова кратко време, казва професор Ларкин.

67-годишната Пам Смит, която се лекува от меланома, е включена в тестовата програма през януари 2014 г. Тя е отчаяна, когато научава, че ракът й е нелечим. Пам участва в програмата в продължение на четири месеца, но се налага да й спрат лекарствата заради тежки странични ефекти. Въпреки това, нейният тумор е намалял наполовина и спира да расте. Според Пам тя се чувства отлично.

„Можеше да не мога да да видя внуците си. Повече от пет години минаха, откакто бе поставена диагнозата, а внукът ми е вече на шест години", казва тя.

В случаите на рак винаги е трудно да се говори за пълно излекуване, но ремисия за пет години е голямо постижение. Някои от пациентите, които приемат тези лекарства, са в пълна ремисия и скенерът не разкрива никакви патологии при тях. Други, като Пам, имат тумори, които обаче не показват признаци на растеж. От всички оцелели пациенти три четвърти вече не се нуждаят да приемат лекарства против рак.

Какво е имунотерапия

Обикновено имунната ни система открива мутиралите клетки в организма и ги унищожава, предотвратявайки размножаването им. Раковите клетки обаче са намерили начин да преодолеят тази естествена защита, която позволява на тумора да расте бързо.

Носителите на Нобеловата награда за 2018 г. в областта на медицината, американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо, намират начин да заблудят раковите клетки и да им попречат да блокират имунния отговор. Това доведе до истинска революция в терапията и създаде основата на нов клас лекарства. С тях в някои случи могат да бъдат излекувани дори пациенти с рак в напреднал стадиии, които по-рано са били считани за нелечими.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.