Навици, с които унищожавате зъбите си

Около 2,4 млрд. души страдат от кариес. Чистенето на зъбите всеки ден не е достатъчно да ги предпазите. Вероятно без да знаете сте се сдобили с вредни навици, които се отразяват на вашето дентално здраве. Ето и кои са те:

Игнорирате лошия дъх в устата си

Лошият дъх не е просто отблъскващ, той е знак за някакъв проблем или лоша хигиена. Понякога не осъзнаваме, че ние сме се сдобили с такъв, макар че веднага го улавяме у другите. Ето и как да тествате дали дъхът ви е наред:

    Оближете вътрешната част на китката си

    Изчакайте 10-15 секунди

    Помиришете мястото

Ако мястото мирише неприятно, а не на обикновена слюнка, имате проблем.

Пиете, след като сте си мили зъбите

Последният аромат в устата ви трябва да е този от пастата за зъби. Дори чай преди лягане може да им навреди, а и ще неутрализира действието на пастата.

Миете зъбите си 30 сек

Миенето на зъбите трябва да е не по-малко от 2 минути. 30 секундно търкане няма да ви стигне да почистите зъбите си добре.

Търкате много силно

Когато става въпрос за миене на зъби, не ги търкайте силно. По този начин само наранявате емайла им и ги правите по-чувствителни. Важно е да ползвате и правилната четка за вашите зъби. За целта може да се консултирате със зъболекаря си.

Миете си зъбите веднага след хранене

Много е важно да не миете зъбите си веднага след хранене. При обработка на храната се активират различни видове киселини и при търкане само ще ги разнесете чрез слюнката и четката върху зъбите ви, което ще афектира емайла ви.

Избягвайте да миете зъбите си поне 30 минути, след като сте яли.

Не си сменяте четката за зъби

Четката ви е богат източник на бактерии. Дори да я миете добре след употреба тя си има срок на годност. Влакната ѝ се изтъркват, а и влагата също се отразява на нейното състояние.

В добавка и ако сте били болни има шанс бактерии да останат по главата на четката ви и след това да се върнат в тялото.

Ако сте били болни, по-добре подменете четката си след това. Иначе е хубаво да я сменяте на всеки 2-3 месеца. Гледайте да я държите далече от препарати, тоалетната и други течащи източници от които може да пръсне вода.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.