Навиците, които вредят на гърба ни

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Около 80% от хората страдат от болки в гърба почти през целия си живот. Според експерти, това не винаги е симптом на сериозно заболяване или нараняване. Често вината имат рисковите фактори, с които човек се сблъсква всекидневно.

Редакторите на AdMe.ru изброява някои от тях както и вредните навици, които придобиваме и с които вредим на гърба си.

1. Професионален фактор

Болката в гърба се среща не само при работници, чиято професия е свързана с тежък физически труд, но и при козметици, маникюристи, архитекти, шофьори, инженери, шивачки и редица други. Това са професии, които са предразположени към изкривяване на гърба поради спецификата на работната поза. Важно е поне веднъж на час да се прави малка почивка и ако е възможно да се прави кратко раздвижване, което ще облекчи напрежението в мускулите на гърба.

2. Домакинската работа

Ежедневните домакински задължения като миене на съдове, приготвяне на вечеря или гладене на дрехи също са безмилостни към гърба. Важно е обкръжаващата среда в дома ни да бъде максимално пригодена към нас. Височината на мивката, масата, дъската за гладене трябва да съответстват на нашата височина, гръбнакът трябва да остане прав по време на домашните задължения и мускулите на гърба - спокойни.

3. Неподходящи обувки

Красотата понякога изисква от нас неоправдани жертви. Жените обикновено забравят за пряката връзка между удобството на обувките и позата на гръбнака. Високите токчета не трябва да се носят повече от 2 часа на ден. Абсолютно плоската подметка също не е особено подходяща. Теглото трябва да се разпределя правилно, за да не преминава ненужното натоварване към гръбначните мускули.

4. Големи чанти

Модата на обемистите торби носи сериозна заплаха за здравето на гърба ни. Изкушението да носим всичко със себе си е голямо, но то е тежко бреме в буквалния смисъл. Ако носите често много багаж, идеалният избор за всеки ден трябва да бъде раницата. 

5. Тесните дрехи

Друга жертва, която модата изисква от нас, е красивото, но неудобно облекло. Тесните поли, рокли, панталони значително ограничават свободата на движение и нарушават кръвообращението. При жените изборът на бельо също е важно. То не трябва да компресира мускулите и да нарушава кръвообращението в тях. Необходимо е да се вземе предвид комфортът, а не само красотата. 

6. Стрес и депресия

Проведени изследвания показват, че депресивното психическо състояние също може да доведе до прекомерно мускулно напрежение. Когато сме разстроени раменете ни се отпускат, прегърваме се. Впоследствие развиваме болка в гърба или в кръста. Физическата активност спомага за справяне със стреса: танци, плуване или бягане са все неща, на които ще се наслаждавате с удоволствие и ще ви носят ползи.

7. Неправилна позиция за сън

Неправилната поза за сън, съчетана с неудобен матрак, не само нарушават съня ни, но могат и да предизвикат болки в гърба. Линията на гръбначния стълб трябва да остане права по време на сън. Ако спите на една страна, главата ви не трябва да потъва или да се повдига високо на възглавницата. Ако заспивате на гръб подложете възглавницата под коленете, което ще облекчи товара от кръста.

8. Неправилно вдигане на тежести

За да не наранявате гърба си, трябва да се придържате към прости правила, когато вдигате тежки неща. Коленете трябва да се сгъват, а гърбът да остава прав.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.