Митове за млякото

От малки ни повтарят колко полезно е млякото. Сега пък чуваме постоянно за развиването на лактозна непоносимост и започваме да си задаваме все по-често въпроса – трябва или не да пием мляко? Прави ли костите по-здрави?!

Скорошно интернационално изследване показва, че нациите като Америка, които приемат повече мляко, страдат в по-голяма степен от остеопороза, в сравнение с жителите на Япония например, които почти не консумират тази напитка. Няма явно доказателство и че приемът на повече мляко е превенция срещу фрактури и заболявания на костите.

Млякото е най-добрият източник на калций?

Да, то е богато на калций, но има далеч по-ефективни източници на витамина като сусамови семена например. Те съдържат средно 1300-1400 мг калций на 100 г, докато в 100 мл прясно мляко има едва 280-300 мг.

Млякото е пълноценна храна?

Млякото е богато на различни хранителни съставки като протеини, витамин А, В12, рибофлавин, калций, фосфор, цинк, магнезий и калий. Но то не съдържа две важни съставки – витамин С и желязо.

Млякото е задължително за всеки ежедневно?

До 12 години е хубаво децата да консумират мляко ежедневно. След това храната им е силно обогатена и с други източници на калций и витамини, така че няма „задължителна храна“. Възрастните не трябва да консумират повече от 2 чаши дневно.

Бебетата също трябва да пият мляко?

За деца под 1 годинка не се препоръчва да приемат краве мляко, тъй като може да развият автоимунно заболяване и диабет тип 1.

Пиенето на мляко е хубаво за кожата?

Млякото съдържа доста вода и хидратира кожата. Но днешните млека са пълни с консерванти и това може да доведе до кожни проблеми като акне и алергични реакции.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.