Митове за излагането на слънце, които вредят на кожата

Честотата на рака на кожата се е увеличила с 45% от 2004 година насам, според данни, публикувани от Canser Research UK. При хората на възраст между 25 и 49 години той е вторият най-често срещан рак, но според организацията почти 90% от случаите могат да бъдат предотвратени, ако хората се грижат по-добре за кожата си, когато се излагат на слънце – както у дома, така и по време на почивката. Всъщност изгарянето само веднъж на две години може да утрои риска от рак на кожата.

Предимно неволно, за много хора слънчевото изгаряне може да бъде резултат от неправилно преценяване на силата на слънцето, което води до липса на адекватна защита. В други случаи това се дължи чисто на неразбиране на някои факти за слънцето и кожата.

За да ни помогне да се образоваме малко повече, идва дерматологът д-р Даниел Глас. Той обяснява, че когато става въпрос за слънцезащита, често разбираме нещата погрешно. „Когато използвате слънцезащитен крем, уверете се, че използвате такъв, който е подходящ за вашия тип кожа и който има както UVA, така и UVB защита. Както UVA, така и UVB лъчите могат да причинят рак на кожата, но вторите са по-мощни по отношение на зачервяването или изгарянето на кожата“, казва дерматологът пред Harper's Bazaar.

Допълва, че факторът на защита се отнася до UVB защитата и затова е най-добре да се използва 50-и фактор. Някои продукти имат звезден рейтинг за защита, като петте звезди е най-добрият избор за предотвратяване на преждевременно стареене. По-долу д-р Глас помага да се демистифицират някои митове около излагането на слънце, помагайки ни да се насладим безопасно на лятната си почивка.

  1. Мит: Случайното слънчево изгаряне не вреди

Изгарянето не означава, че определено ще развиете рак на кожата, но значително увеличава риска. Скорошни изследвания, направени сред почти 100 000 души, показват, че едно слънчево изгаряне на човек на възраст между 15 и 25 години увеличава риска от меланомен рак с над 50%. Поради тази причина е добре да помислите много внимателно за предприемането на допълнителни мерки за защита на кожата си, особено ако сте били изгорели в миналото.

  1. Мит: На сянка не се изгаря

Честа грешка, която мнозина допускат е, че смятат, че не могат да изгорят на сянка и затова лежат под чадъра или дърво, когато искат да си починат. Това обаче е далеч от истината. Всъщност може да изгорите дори и когато сте на сянка поради UV лъчение, отразено от близките повърхности.

Важно е да разберете, че невинаги видимата светлина уврежда кожата ви. Това го прави UV лъчението. Въпреки че не можем да ги видим или усетим, тези лъчи се отразяват от повърхности като пясък, вода и дори сняг, което означава, че все още може да изгорите дори и на сянка.

„Поради тази причина е важно да сте сигурни, че сте добре защитени от слънцето по всяко време“, казва д-р Глас. Това означава редовно повторно нанасяне на слънцезащитния крем с широк спектър, използване на защитно облекло и престой на закрито в часовете на пиковата интензивност на слънчевата светлина. Най-добре е да се избягва умишлено изгаряне за получаване на тен, тъй като това обикновено води до степен на кожни увреждания.

  1. Мит: Не може да изгорите при облачно време

Не само че може да изгорите, когато е облачно, но може да получите още по-лошо изгаряне от това при хубавото време. Причината е, че не осъзнаваме колко мощни са UV лъчите и сме склонни да излизаме незащитени, когато е малко по-мрачно навън. Това, което не знаем обаче е, че 80% от слънчевите лъчи могат да преминат и през облаците. Затова е важно да нанасяте слънцезащитния крем на всеки два часа или след плуване и спорт, дори в по-хладни дни.

  1. Мит: Ако имате тъмна кожа, нямате нужда от слънцезащита

Ако кожата ви стане кафява от слънцето, това е признак за увреждане от слънцето, дори ако нямате зачервяване или белене. Смяната на цвета е начинът, по който кожата ви се предпазва от ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. „Не се заблуждавайте, независимо дали имате тъмна или бледа кожа, все още може да получите увреждания и сте изложени на рак на кожата“, казва дерматологът.

Макар и по-рядко отколкото при бялата кожа, меланомът може да се появи и при тъмнокожите хора. Тъй като е по-ярко обаче, ракът често се открива на по-късен етап и може да бъде по-опасен. „Естественото високо ниво на меланинов пигмент, разбира се, добавя известна защита от слънцето, но това не означава, че изгарянето не може да се случи, особено при прекомерно излагане“, категоричен е д-р Глас.

  1. Мит: Ракът на кожата няма да дойде при вас

За съжаление, ракът на кожата може да застигне всеки от нас. Според дерматолози, той трябва да бъде лекуван своевременно и то от професионалисти. Ако сте загрижени за бенка или лезия по тялото ви, която се променя – било то във формата или размера – е най-добре да посетите клиника. Лекарите ще могат да изследват кожата и да ви посъветват дали някоя от кожните ви лезии не изисква премахване.

  1. Мит: Ако използвате крем с висок фактор, не трябва да повтаряте

Нито един слънцезащитен крем не е 100% ефективен, дори и тези, за които се твърди, че ви осигуряват целодневна защита. Затова е важно да се уверите, че прилагате повторна защита и да стоите далеч от слънцето през най-горещите часове на деня. „Прекарването на часове в печене на слънце не е полезно за кожата ви, дори ако нанесете слънцезащитен крем с висока защита – кремът само ще забави, а няма да предотврати увреждане на ДНК в кожата ви“, казва д-р Глас.

Носенето на дрехи може да е по-лесен и също така по-ефективен метод за защита от слънцезащитните продукти и е важно да запомните, че използването на слънцезащитни продукти не ви позволява да прекарвате по-дълго време на слънце.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.