Личностните черти, от които зависи психичното ни здраве

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Екстроверите, или с други думи хората, които са уверени, ведри и открити, страдат по-рядко от проблеми с психичното здраве, отколкото останалите, разкрива ново проучване.

От друга страна, невротичните и агресивните хора, които са предразположени към високи нива на  тревожност и емоционална нестабилност, страдат

по-често от психически заболявания. Освен това, невротичните хора страдат по-често наркотична и алкохолна зависимост, са установили авторите на проучването.

Невротизмът, както всяка друга личностна черта, се предава по наследство, или иначе казано, някои хора просто са генетично предразположени към невротични състояния и реакции.

Добрата новина е, че невротизмът може да бъде контролиран с помощта на психотерапия. Невротичните хора дори може да се научат да използват своята изострена чувствителност към външни дразнители за намирането на креативни решения на различни проблеми или пък да намалят своя невротизъм като ...се влюбят.

До този извод достигнали швейцарски изследователи, които са провели проучване с участието на 600 души, продължило от 1979 г. до 2008 г. За целта на експеримента доброволците, които в началото на изследването са били на средна възраст около 19 г., са отговаряли редовно на въпроси, касаещи тяхното психическо здраве, личностна идентичност, семейна среда, зависимости и важни събития от живота им, като загубата на близък човек, раздяла и уволнение от работа.

Хората, които са били по-агресивни, невротични и интровертни, са били изложени на особено висок риск от развитие на психически заболявания.

„Хората, които проявяват тенденция към невротизъм, агресия и ниски нива на екстровертност, са изложени на около 6 пъти по-висок риск от психическо разстройство като депресия и хронично безпокойство, в сравнение с лицата, при които се наблюдават ниски нива на агресия и висока екстровертност“, казват авторите на изследването.

Разбира се, личностните черти не са единственият фактор, който определя вероятността човек да има психически проблеми. Животът на някои хора просто е много по-труден от този на други. Докато някои са обградени от лукс и разкош, други живеят в бедност и изолация.

Личностните черти обаче са от решаващо значение за начина, по който хората интерпретират и реагират на нещата, които се случват в техния живот.

„Нашите открития подчертават основната роля, която личностните черти, и по-специално невротизма, играят при появата, развитието и тежестта на психичните проблеми“, пишат в заключение авторите.  

 Източник: PsyBlog

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.