Липсата на сън уврежда ДНК-то

Нуждата от сън е напълно индивидуална, но според учените човек се нуждае средно от около осем часа сън в денонощие. Без значение, колко точно сппите, недоспиването може да отключи цял куп сериозни заболявания, единодушни са специалистите и посочват конкретна причина за рисковете за здравето:


Увреждане на ДНК

През 2018 г. изследователи от Университета в Хонг Конг (Китай) са подложили на наблюдение 49 доброволци в продължение на четири месеца. Всички те са били лекари, а някои от тях редовно са взимали дежурства, по време на които в най-добрия случай са успявали да спят на два пъти по три часа. Учените, които стартирали проучването, са искали да разберат, как постоянната липса на сън влияе на човешкото здраве. 

От наблюдаваните редовно са взимани кръвни проби, включително след нощно дежурство. Анализът на пробите показал, че липсата на сън увеличава количеството на оксидативното увреждане на ДНК и намалява способността на клетките да поправят химически увреждания и да регенерират. Това от своя страна може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. 

Недостатъчното е опасно

Нормалната подължителност на съня при един възрастен човек не трябва да е по-малко от седем часа на ден. Тези, които пренебрегват нощното презареждане, рискуват в бъдеще да станат пациенти на психиатър. Както са установили невролози от Калифорнийския университет в Бъркли, липсата на сън нарушава възприятието за емоции и намерения. С други думи, сънливите хора не са в състояние да разграничат неутрален или доброжелателен израз на лицето от заплашителен. Нещо повече, те са склонни да възприемат всяка мимика като заплашителна и да виждат враг във всеки. Тези, които страдат от липса на сън, не могат да вземат бързи и правилни решения в критични ситуации, защото не могат да се адаптират към променящите се обстоятелства и адекватно да вземат предвид постъпващата обратна връзка. 

Болки в сърцето, промени в захарта

Хроничният недостиг на сън може да бъде свързан с болестта на Алцхаймер, уверени са учени от Калифорнийския университет в Бъркли. По време на съня в мозъка протича максималното елиминиране на токсични метаболитни продукти от обмяната на веществата - в това число и бета-амилоидните плаки. Ако не получавате достатъчно сън редовно, тези вещества се натрупват в мозъка и могат да допринесат за развитието на болестта. 

Според лекари редовната липса на сън води до развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти и инсулти. Ограничаването на съня до пет часа на ден увеличава риска от развитие на хипертония, диабет и води до намаляване на имунитета - човек започва да се разболява по-често.

В допълнение, хората, които не спят, са склонни да предпочитат нездравословни храни и да консумират повече сладко. Според работата на изследователите от университета в Чикаго, с липса на сън в кръвта се повишава нивото на ендоканабиноиди - вещества, които се свързват с удоволствието от яденето. Ето защо тези, които спят малко, като правило страдат от затлъстяване, смятат учените.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.