Кръвен тест открива рак години преди първите симптоми

Кръвен тест може да засича различни видове рак до четири години преди появата на първи симптоми, съобщава Guardian.

Китайски учени са установили, че неинвазивният кръвен тест, наречен PanSeer, открива рак при 95% от изследваните хора, които нямат никакви симптоми, но по-късно са диагностицирани с заболяването.

"Демонстрирахме, че 5 вида рак могат да бъдат засечени чрез кръвен тест на база метилиране на ДНК до четири години преди конвенционалните методи за диагностициране", пишат авторите на проучването в статия в сп. Nature Communications.

Учените отбелязват, че тестът не прогнозира заболяването, а по-скоро засича развитие на ракови клетки, които все още не са предизвикали симптоми или не са били засечени с други методи.

Изследването под ръководството на китайски специалисти не е първото, което съобщава за положителни резултати от кръвни тестове за ранна диагностика на рак. Според учените  новото обаче е, че доказват как рак може да бъде засечен, преди пациентите да имат каквито и да било индикации - нещо, което малко изследвания са успели да направят досега. 

Източник: economy.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.