Криза на идентичността

Вероятно сте чували термина "криза на идентичността" и имате доста добра представа какво означава. Но откъде идва тази идея? Защо хората изпитват този вид личностна криза? Ограничена ли е тя единствено до тийнейджърските години?

Концепцията произхожда от работата на психолога Ерик Ериксън, който вярва, че формирането на его-идентичността е едно от най-важните неща в живота на човека. Всички знаем, че формирането на чувство за идентичност е важна част от юношеството, но Ериксън не вярва, че формирането и растежа й са ограничени само до юношеството. Според него идентичността е нещо, което се изменя и расте през целия живот, тъй като хората се сблъскват с нови предизвикателства и се справят с различни преживявания.

Какво е криза на идентичността?

Не сте сигурни за ролята си в живота? Чувствате ли се сякаш не познавате "истинското си Аз"? Ако сте отговорили с "да" на предишните въпроси, може да минавате през криза на идентичността. Теоретикът Ерик Ериксън въвежда термина. Той вярва, че кризата на идентичността е един от най-важните конфликти, с които хората се сблъскват в развитието си.

Според Ериксън кризата е време на интензивен анализ и изследване на различни начини да погледнем на себе си.

Интересът му към идентичността започва в детството. Израснал в еврейско семейство, Ериксън много прилича на скандинавец. Ето защо често се чувства чужд и на двете общности. Неговите по-късни проучвания на културния живот в Северна Калифорния и Южна Дакота помагат за формирането на идеите му за развитието и кризата на идентичността.

Ериксън описва идентичността като:

"... субективно чувство, както и наблюдаемо качество на самотъждественост и непрекъснатост, съчетани с вяра в самотъждествеността и непрекъснатостта на някакъв споделен образ за света. Като качество на безсъзнателен живот, това може да бъде особено очевидно при младия човек, който намира себе си, откривайки своето общество. В него виждаме уникална унификация на онова, което е необратимо дадено — формата на тялото и темперамента, таланта и уязвимостта, ранните модели и придобити идеали — и възможностите за избор, наличните ценности, ментори, приятелства и първи срещи със сексуалността." (Erikson, 1970)

Изследване на идентичността

В етапите на психосоциалното развитие на Ериксън появата на криза на идентичността настъпва през юношеството, по време на което се наблюдава объркване между идентичността и ролите.

Изследователят Джеймс Марсия (1966, 1976, 1980) разширява първоначалната теория на Ериксън. Според Марсия и неговите колеги, балансът между идентичността и объркването се крие в ангажирането с идентичност. Марсия също разработва метод за измерване на идентичността, както и четири различни нейни статуса. Този метод разглежда три различни области на действие: професионална роля, вярвания, ценности и сексуалност.

Статуси на идентичност

Постигането на идентичност се случва, когато дадено лице е преминало през проучване на различни идентичности и е поело ангажимент към една от тях.

Мораториумът е статус на човек, който активно участва в проучването на различни идентичности, но не е поел ангажимент.

Статус на възбрана е, когато лицето е поело ангажимент, без да се опитва да проучи самоличността.

Дифузия на идентичността възниква, когато няма нито криза на идентичността, нито ангажимент.

Изследователите установяват, че тези, които имат силен ангажимент към своята идентичност, са склонни да бъдат по-щастливи и по-здрави от онези, които не са. Онези, които имат статут на дифузия на идентичността, са склонни да се чувстват не на място в света и не преследват чувство за идентичност.

В днешния бързо променящ се свят кризите на идентичността са по-често срещани, отколкото по времето на Ериксън. Тези конфликти със сигурност не са ограничени до юношеството. Хората са склонни да ги преживяват в различни моменти през целия живот, особено в случаи на голяма промяна, като нова работа, началото на нова връзка, развод или раждането на дете. Изследването на различни аспекти от себе си в различните области на живота, включително ролята ви на работа, в семейството и в романтичните взаимоотношения, може да помогне за укрепването на вашата лична идентичност.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.