Красота по време на карантина! Как да избелим зъбите си у дома?

Емайлът е външният слой на зъбите. За да бъде здрав и издръжлив той се нуждае от калций. Тъй като калцият е естествено бял на външен вид, здравите зъби също имат бял цвят. Когато емайлът ви се износва или става на петна, зъбите ви могат да станат жълти.

Това обаче не трябва да ви притеснява, защото много лесно може да ги избелите и то докато си стоите вкъщи. Не ви трябват препарати или лентички, само естествени продукти, които със сигурност имате в дома си.

Защо пожълтяват зъбите?

Дентинът е вещество между емайла и пулпената кухина. Той е покрит от одонтобластите на зъбната пулпа. Веществото е с жълт оттенък и е съставено от 70% неорганични материали – хидроксиапатит, 20% органични вещества и 10% вода. Именно излагането на дентина причинява жълтеникавината на зъбите.

Например, киселите храни и напитки като цитрусови плодове, сокове или газирани напитки могат да разрушат зъбния емайл и да доведат до по-голяма видимост на дентина. Кафето, черните чайове и виното също могат да доведат до ерозия на външния зъбен слой. Освен това те съдържат и танини – съединения, които могат да променят цвета на зъбите.

Катранът и никотинът също бързо причиняват промяна в цвета на зъбите, така че пушенето на цигари ще доведе до поява на петна, които трудно могат да бъдат премахнати.

Как да избелим зъбите си у дома?

Редовното миене и почистване с конец заедно с посещение при зъболекар на всеки 6 месеца, ще ви помогнат да се отървете от повърхностните петна. Когато обаче имате упорити петна или пожълтяване заради износване на емайла, може да се нуждаете от нещо по-силно. Тук експертите съветват да внимавате с търговските продукти и подробно да се информирате за всеки от тях.

„Съществуват основателни опасения около съставките на продуктите за грижа за устната кухина“, казва д-р Линхарт пред „Insider“. Той добавя, че много от тях съдържат високи нива на силициев диоксид, което причинява абразия и загуба на емайла. Затова експертите съветват да използвате по-добър и полезен подход за избелване на зъбите. Ето някои от тях:

Калций

Консумирайки храни с високо съдържание на калций като мляко и сирене, можете да помогнете за укрепването на емайла. Това здравословно допълнение към хранителния ви режим може да забави ерозията и да подсили външния слой на зъбите ви.

Вода

Опитайте се да ограничите консумацията на кафе, чай, газирани напитки и вино. Вместо това се насочете към водата, за да предотвратите ерозията и пожълтяването на зъбите.

Мийте по-старателно

Миенето на зъбите трябва да отнема поне две минути и да бъде по два пъти на ден. Уверете се, че движите четката си с кръгови движения и се стремите да достигнете до всички повърхности на зъбите.

Ако все пак тези методи за избелване на зъбите не помогнат, трябва да се свържете с вашия зъболекар и да потърсите съвет. Той ще ви изготви лечение, което пасва на състоянието и зъбите ви.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.