Коронавирус – отговори на най-често задаваните въпроси

След като случаите на заразени и починали от коронавирус в световен мащаб се увеличиха, Световната здравна организация (СЗО) го обяви за пандемия.

Новото заболяване се разпространява с бързи темпове подобно на свинския грип през 2019-а. Въпреки множеството информационни материали на здравните власти, много хора все още не са наясно какво представлява той и кои са най-големите рискови групи сред населението. При това има много източници в интернет, които не са достоверни, които всяват допълнителна паника с погрешни твърдения.

Tialoto.bg подбра полезна информация по най-често задаваните въпроси, свързани с коронавируса. Тя ще ви трябва, за да си изясните някои неточности и да вземете по-сериозни мерки, за да предпазите вас и семейството си:

  1. Какво е COVID-19?

COVID-19 представлява заболяване, причинено от нов щам на коронавирус, който до момента не е бил открит при хората. За първи път той е идентифициран в Китай в края на 2019 г.

  1. Кои са най-често срещаните симптоми?

COVID-19 причинява:

– мускулни болки;
– хрема;
– възпалено гърло;
– кашлица;
– висока температура;
– отпадналост.

Пневмония и затруднения в дишането може да се появят като усложнения при някои рискови групи, обясняват специалистите от СЗО.

Инфекцията, причинена от коронавируса в организма, може да доведе и до смърт, което потвърждават много от случаите в различните страни.

  1. По какъв начин се разпространява коронавирусът?

Когато човек има близък контакт със заразен, той лесно може да се зарази с COVID-19. Кашляйки и кихайки насреща му, болният отделя секрети, които предават вируса. При вдишването им или попадането им по кожата, те лесно могат да се разнесат и да причинят инфектиране.

  1. Кои са най-застрашени?

– възрастни хора;
– лица с хронични заболявания;
– хората със съпътстващи заболявания – с по-голям риск;

  1. Какъв е инкубационният период на коронавируса?

Тъй като COVID-19 е ново заболяване, няма специфично лечение за него. Лекарите могат да осъществяват само поддържаща грижа.

Инкубационният период – времето от контакта с болния до появата на симптоми се изчислява от 2 до 12 дни. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, някои хора могат да предават вируса без дори да имат някои от гореизброените симптоми.

Според препоръките на световните здравни власти, ако имате остра респираторна инфекция, характеризираща се с внезапна поява на кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане, е добре да потърсите медицинска помощ и се изследвате за коронавирус.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.