Контролирайте тревожността с бета-блокери

Случва ли ви се да имате периодични епизоди на повишена тревожност? Това може да е свързано с изнасяне на презентация, участие във важен проект или явяване на изпит. При някои хора подобни събития предизвикват по-силна физическа реакция като ускорен пулс, изпотяване, треперене на гласа и ръцете или замаяност.

Тези симптоми на тревожност не само ни карат да изпитваме дискомфорт, но и често ни пречат да се представим по възможно най-добрия начин. В такива ситуации бета-блокерите могат да бъдат от съществена помощ за облекчаване на реакцията на тялото спрямо стреса.

Какво са бета-блокерите?

Това са вид лекарства, които обикновено се използват за третиране на проблеми свързани с високо кръвно, нерегулярен сърдечен ритъм и спазми в областта на гърдите. Те блокират бета рецепторите на тялото, като по този начин предотвратяват тяхното активиране от адреналина. Намалявайки ефекта на хормона на стреса, бета-блокерите помагат да се избегнат сиптоми като учестен пулс.

Как помагат при тревожност?

В ситуация на стрес организмът може да премине в т.нар. „борба или бягство” режим. Това е физиологическо измерение на тревожността, което е свързано с отделянето на по-големи количества адреналин, позволяващи ни да реагираме при неочаквани ситуации на заплаха. Понеже бета-блокерите помагат да се намали въздействието на хормона, те облекчават някои от осезаемите симптоми на повишената тревожност.

Тези лекарства са подходящи при единични случаи на стрес, свързани с определени ситуации като изнасяне на реч или презентация. Бета-блокерите не са решение при хронична тревожност или депресивност, защото не влияят върху корена на проблема, а върху соматичната реакция на тялото. Те въздействат на симпатиковата нервна система и помагат за нормализиране на сърдечния ритъм.

Като намаляват нашата физическа реакция спрямо стреса, бета-блокерите съдействат да се справим по-лесно в ситуации, които повишават тревожността ни. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.