Консумация на чесън – помага ли при вируси?

Чесънът е зеленчук, който има редица ползи за здравето – понижава риска от сърдечни заболявания, намалява кръвното налягане, насърчава детоксикацията на тялото, поддържа психиката. Едно от най-големите предимства на консумацията му е, че подобрява функциите на имунната система. А когато тя работи добре, рискът от заразяване с вируси е значително по-малък.

В него има разнообразие от хранителни вещества, от които тялото се нуждае през този сезон. В една сурова скилидка (3-4 грама) има:

Манган: 2% от ПДК;
Витамин В6: 2% от ПДК;
Витамин С: 1% от ПДК;
Селен: 1% от ПДК;
Фибри: 0,06 грама;
Калории: 4,5;
Протеини: 0,2 грама;
Въглехидрати: 1 грама.
*ПДК – препоръчително дневно количество.

Също така в него се срещат калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1.

Какво количество чесън да ядем на ден?

Смята се, че може да ядем суров чесън до 2-3 пъти на ден, както и добавки с него, като препоръчителното дневно количество е от 600 до 1200 мг.

Тъй като чесънът има по-специфичен аромат и може да предизвика дразнене, подуване и газове, препоръчително е да не се прекалява с консумацията му.

Помага ли чесънът при вируси?

Зеленчукът се смята за натурален антибиотик. Съдържа съединението алицин, което унищожава патогените, които попадат в тялото. Ето защо редовното ядене на чесън може да помогне за предотвратяване на обикновена настинка или грип, също да действа добре при първи симптоми на инфекция.

Алицинът от своя страна съдържа сяра, която придава характерната миризма на чесъна. Но тъй като е нестабилен, той лесно се превръща в други съдържащи сяра съединения, за които е доказано, че придават лечебни свойства на чесъна.

Проучвания, резултатите от които са публикувани в Ncbi, показват, че консумацията на чесън може да намали риска от разболяване, както и да облекчи дискомфорта по време на боледуване. Така например 146 души приемали суров чесън или плацебо за период от 3 месеца. При първата група има с 63% по-малък риск от настинка. А онези, които са се разболели през това време, са се оправили със 70% по-бързо в сравнение с хората, приемащи добавки.

Въпреки че консумацията се препоръчва при вируси, няма достатъчно доказателства за това, че може да предотврати заразяването с вируси.

Как да извлечем максимално ползите от хранителните вещества на чесъна?

Термичната обработка на чесъна може да понижи положителният му ефект като естествен антибиотик. Така например алицинът в него може да стане неактивен под въздействието на топлината.

Проучване, цитирано от „HealthLine“, установява, че само 60 секунди в микровълнова печка или 45 минути във фурната, могат да понижат полезните свойства на чесъна. Това ни кара да смятаме, че е по-добре той да се яде повече в сурово състояние.

Смачкването на скилидките чесън и оставянето им настрани преди готвене, може да спомогне за усвояване на повече от неговите вещества. Неслучайно редица известни готвачи правят именно това.
За да бъдете по-здрави по време на пандемия, яжте поне по 1 скилидка чесън на хранене, като предварително го смачквате или нарежете на ситно.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.