Комбиниране на храни – зеленчуци, които вървят с всичко

В предходни материали посочихме колко важно е не само да подбираме добре храните на трапезата си, но и да ги комбинираме правилно, когато ги консумираме едновременно. Правилното комбиниране на храните е сред основните изисквания не само за пълноценното им усвояване, но и за превенция на някои стомашно-чревни проблеми – дискомфорт, подуване и тежест в стомаха, газове, запек и др.

Високото съдържание на захари и фибри е причина повечето диетолози да препоръчват плодовете да се консумират самостоятелно и не като десерт, а по-скоро като предястие. Как обаче стоят нещата със зеленчуците?

Оказва се, че те са сред най-удобните за комбиниране с други храни продукти и позволяват най-голяма свобода на комбинациите, без риск от стомашен дискомфорт. И все пак не всички зеленчуци попадат в тази категория.

За богатите на въглехидрати зеленчуци като картофи, царевица, тиква, пащърнак и повечето бобови важат същите ограничения като за всички храни с високо съдържание на захари. Те може да се комбинират свободно с по-мазни храни, но не и с такива с високо съдържание на протеини.

Като универсална гарнитура и продукт, който можем спокойно да комбинираме с всякакъв тип хранителни продукти, се посочват основно зеленолистните зеленчуци и тези с по-ниско съдържание на въглехидрати. Това е много широка група зеленчуци, позволяваща най-разнообразни и по-важното – здравословни и безопасни комбинации за разнообразяване на ежедневното ни меню.

Едно от основните предимства на зеленолистните зеленчуци и тези с ниско съдържание на въглехидрати е фактът, че те се усвояват много бързо и лесно, без да компрометират метаболизирането на другите храни, с които се комбинират. За това съдейства високото естествено съдържание на храносмилателни ензими в тези продукти. Това позволява зеленолистните зеленчуци да се разглеждат като една от най-бързо смилаемите и лесноусвоими храни, които организмът преработва по-бързо от всички други типове продукти.

Единствено неудобство в случая е, че те имат и много слаб засищащ ефект. Той обаче много лесно се компенсира от многото възможности за комбиниране на този тип зеленчуци с каквато и да било основна храна.

Според диетолозите, ако на трапезата ни редовно присъстват зеленолистни зеленчуци, това позволява много по-лесно да се подбират останалите храни на нея – те може да са от всякакъв тип, независимо от съдържанието си на въглехидрати, мазнини или белтъчини.

Източник: puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.