Комбиниране на храни за постигане на 3 ключови ползи

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Храната е основният източник на полезни за организма вещества, а оттам и на добро здраве. А правилното комбиниране на храните може да засили допълнително ползите от тях и да донесе сериозни такива за превенция на редица здравословни проблеми в дългосрочен план.

Днес учените имат възможност да проучват в подробности състава на почти всеки хранителен продукт и на база на тези данни се посочват комбинации от храни, които може да имат полезен ефект в точно определен здравен аспект. Така, вече са установени няколко принципа на комбиниране на храни в едно хранене, които ще подсигурят качествена грижа за сърцето, ще повишат енергийния запас на организма и ще помогнат за редуциране на възпалителните процеси.

Елда и червени чушки за по-здраво сърце
Факт е, че свободните радикали взаимодействат с лошия холестерол и улесняват отлагането му по стените на кръвоносните съдове. В дългосрочен план това неминуемо води до развитие на атеросклероза и поява на сърдечносъдови проблеми. Набавянето на голямо количество антиоксиданти е гарант за защита от свободните радикали. Германски учени установяват, че една специфична комбинация от антиоксиданти има най-мощната роля за превенция на атеросклерозата. Тази комбинация включва витамин С и витамин Р, означаван и като рутин.

Съществува популярно схващане, според което, ако елдата можеше да говори, тя би заявила „червени чушки, вие ме допълвате идеално“. И това би била абсолютна истина. Елдата е сред най-богатите на рутин хранителни продукти, а червените чушки са естествено най-богатите на витамин С храни. Затова комбинирането на тези два продукта в едно хранене се посочва като най-лесното средство за осигуряване на мощна антиоксидантна защита и поддържане здравето на сърцето и съдовете.

Лук и нахут за повишаване на енергийния запас
Доказано е, че желязото и цинкът са микроелементите с най-голямо значение за поддържане на енергийния баланс на организма. Преди няколко години е установено, че органичната сяра и нейните съединения значително повишават способността на организма да усвоява желязото и цинка от храната. Така при едновременен прием на продукти, богати на сяра, желязо и цинк може да се гарантира оптимално усвояване на важните елементи и следователно поддържането на оптимален енергиен баланс на тялото. Луковите храни – бял и червен кромид, чесън и праз са най-богатите хранителни източници на сяра, а нахутът е добре познат с високото си съдържание едновременно на желязо и цинк.

Соеви кълнове и люти чушки за овладяване на възпалителните процеси
Наскоро учени от Южна Корея доказаха, че един специфичен изофлавон (генистеин) в комбинация с антиоксиданта капсаицин упражняват едно от най-мощните противовъзпалителни действие, наблюдавани сред хранителните съставки. Соевите кълнове и младите соеви зърна са сред най-богатите на генистеин храни, а лютите чушки са рекордьори по съдържание на капсаицин. Така, комбининирането на тези продукти в едно хранене може значително да облекчи различни типове възпалителни процеси, протичащи в организма.

Посочените три комбинации от храни са прекрасно и достъпно средство за оптимизиране ползите от храненето в три ключови направления, гарантиращи доброто здраве. Точно в такива принципи на комбиниране на храните се крият основите на здравословното хранене. 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.