Кокосово масло срещу зехтин – кое е по-здравословно?

Наясно сте, че готвенето с правилната мазнина е много важно, за да се храните здравословно и да сте във форма. То е ключово и ако искате да отслабнете, трябва да подберете правилния продукт в кухнята.

Сред най-често употребяваните и спрягани за здравословни в кухнята мазнини са кокосовото масло и зехтинът. Ако трябва да избирате, към кое е по-добре да се ориентирате:

Стойности на супена лъжица кокосово масло

Калории: 120
Мазнини: 14 грама
Наситени мастни киселини: 13 грама
Мононенаситени мастни киселини: 1 грам
Полиненаситени мастни киселини: 0
Холестерол: 0

Стойности на супена лъжица зехтин върджин

Калории: 120
Обща мазнина: 14 грама
Наситени мастни киселини: 2 грама
Мононенаситени мастни киселини: 10 грама
Полиненаситени мастни киселини: 1,5 грама
Холестерол: 0

Ползи от кокосовото масло

Наситени мазнини: Кокосовото масло съдържа предимно наситени мазнини под формата на молекули, наречени триглицериди със средна верига (MCT). Наситените мазнини са се сдобили с лоша репутация и са били свързани със сърдечни заболявания. Но проучванията сочат, че наситените мазнини в кокосовото масло всъщност помагат за повишаване на добрия холестерол (HDL).

Точка на кипене: Точката на кипене на кокосовото масло е сравнително по-висока в сравнение с тази на зехтина. Можете да загреете кокосово масло до 175 градуса по Целзий, което го прави предпочитан избор за готвене при умерено високи температури.

Антиоксиданти: Кокосовото масло съдържа някои антиоксиданти, но те не са толкова ефективни, колкото тези в зехтина.

Ползи от зехтина

Мононаситени мазнини: Зехтинът съдържа мононаситени и полиненаситени мазнини, които са с доказани ползи за сърцето. Мононенаситените мазнини, присъстващи в зехтина, също могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол LDL.

Точка на кипене: Точката на кипене на зехтина е около 140 градуса по Целзий и не трябва да се нагрява до високи температури.

Антиоксиданти: Зехтинът е богат източник на антиоксиданти. Той е пълен с бионалични фенолни съединения, които намаляват окислителното увреждане на ДНК, високото кръвно налягане и холестерола.

Кой от двата продукта е по-здравословен?

Според повечето изследвания зехтинът е по-здравословен от кокосовото масло/олио. От една страна той е част от средиземноморската диета, която е считана за един от най-полезните режими за хранене, тъй като понижава риска от сърдечни заболявания, рак, диабет и повлиява благоприятно загубата на тегло, от друга – съдържа повече мононаситени и полинаситени мазнини в сравнение с кокосовия продукт.

На практика и двата са полезни и можете да ги ползвате съобразно ястието, което готвите.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.