Кои са най-лошите храни за вашия стомах?

Болки, подуване, газове, къркорене... Това са част от неприятните симптоми при проблеми със стомаха. Те може да се дължат на стрес, неправилно храносмилане, но най-вече на някои здравословни проблеми и вредни храни, които човек поглъща всеки ден. Как може да се справи с този дискомфорт?

Всеки, който има горепосочените неразположения, трябва да посети гастроентеролог, който да му назначи необходимите изследвания. След което може да му предпише медикаменти, като например пробиотик и други, но промяната в хранителния режим също е много важна за крайната цел.

Лактозата в млечните храни или глутена в тестените изделия, са най-честите дразнители на стомашната лигавица, но много хора дори не подозират, че са чувствителни към тях, коментира пред Mindbodygreen д-р Винсент Педре.

Първата стъпка към вашето излекуване е премахването на конкретни храни от менюто. В началото всеки може да си води записки за това кои неща дразнят стомаха му, от кои получава подуване, газове или болки. Така по-лесно ще знае какво да яде и какво не, посочва специалистът.

Кои са най-лошите храни за вашия стомах?

Захар

Едно от любимите неща на всеки. Слагаме си захар в кафето, в чая, има я в много сокове и десерти, но е изключително вредна за стомаха. Чудите се защо? Бялата рафинирана захар крие риск за лигавицата и може да наруши храносмилането. Според редица проучвания, повишеният ѝ прием увеличава вредните бактерии в червата като кандида.

Млечни храни

Да, всеки е чувал, че в млякото има калций, който е полезен за костите, но от друга страна лактозата в него вреди на здравето на стомаха. На много хора с автоимунни заболявания се препоръчва ограничаване на млечните продукти именно заради това, че този ензим „разстройва“ стомаха. Това води до подуване, газове и силна на моменти болка. Може да причини и диария.

Изделия с глутен

Ако се чудите какво е глутен, най-просто казано това е нещо като слепващ агент в брашната, благодарение на което печивата бухват и имат по-добра форма. В последно време алергията към глутена става все по-разпространена, но малко са онези хора, които решават да се изследват при симптоми като бълбукане, болка и подуване на корема.

За съжаление, глутенът се среща в повечето храни, които ние консумираме ежедневно, като тестени изделия, сирене, кашкавал, десерти и други. Но ако брашната с глутен биват заместени с такива без, това може да помогне на организма да се справи с възпалението, което понижава имунната система и причинява много болести.

Соя

Веганите консумират тофу вместо сирене и кашкавал, но то се прави със соя, голяма част от която е генномодифицирана. Освен това, купувайки си соя, вие невинаги можете да проверите къде е отглеждана и пакетирана. Според проучване, цитирано от Педре, консумацията на соя също вреди на храносмилането.

Царевица

Печена царевица, салата с царевица, хляб с царевично брашно. Много хора го обичат, но тази култура също не е био. Знае се, че подобно на соята е генномодифицирана и също може да причини раздразнение на стомаха подобно на глутена и лактозата. Освен това при някои хора, консумиращи царевица, се забелязват кожни проблеми като екзема.

Яйца

Много хора развиват свръхчувствителност към яйчения белтък или от яйцата като цяло. В бялата част има доста арахидонова киселина и противовъзпалителните омега-6 мастни киселини, заради които много хора я похапват. От друга страна, много от кокошките се хранят със соя и царевица, освен това не са „свободно“ отглеждани.

Специалистите по хранене и диетика препоръчват да купуваме яйца от биоферми или такива, които са доказани в отглеждането на свободни кокошки.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.