Кога полезните ядки вредят

Ядките са сред най-полезните храни, които се препоръчват и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Те обаче може да ни навредят, ако ядем прекалено много.

Ето какви са рисковете:

Съдържат много мазнини. Всички ядки са богати на мазнини.


Бадеми - 49%

Орехи – 65%

Бразилски орехи – 66 % 

Кедрови ядки – 68 %

Мазнините бързо се окисляват, затова когато купувате ядки, проверявайте срока им на трайност.

По-добре е да ги купувате с черупката, а не на ядка. Така те запазват по-дълго полезните си вещества.

Хора с наднормено тегло трябва да консумират умерено ядки, защото мазнините в тях водят до натрупване на излишни килограми. По-лесно дори и от въглехидратите.

Гъбички и плесени. Ако забележите по орехите плесен, не се опитвайте да ги измиете и почистите. По-разумно е да ги хвърлите, защото са опасни.

Гъбичките по тях могат да са с черен, сивкав, жълт или зелен цвят. Те изработват афлотоксин – вещество, което може да увреди черния дроб.

Радий. Този химичен елемент се натрупва в костите и повишава риска от чупливост и развитие на рак.

Бразилските орехи съдържат радий. И, за да не си навредите, не бива да ядете повече от 6 ядки на ден.

Отравяне. Едно от тежките отравяния с ядки може да се получи от лешниците. Защото те имат изключително кратък срок на съхранение. Консумацията на стари лешници може да доведе до здравословни проблеми.

Горчивият бадем също може да причини отравяне, защото съдържа глюкозида амигладин, който в храносмилателната система се разгражда на циановодородна или синилна киселина и бензалдехид.

Как са съхраним ядките. Най-добре е да ги сложите в стъклен буркан в хладилника. Добре да са херметически затворени, защото те поемат както влага, така и миризми. И, ако ще ги пазите повече от 2 месеца, най-добре е да са в хладилника.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.