Клинично наблюдение в “Пирогов”: Лекарствени продукти с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум трябва да бъдат “задължителни” при съпътстващо лечение на COVID-19

Препаратите с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум повлияват всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията, сочи клинично наблюдение на Ковид-структурата към най-големия център за спешна медицинска помощ у нас1.

Заключението е направено след наблюдение на 100 хоспитализирани пациенти, които са приемали лекарствени продукти с тези активни съставки. Резултатът е намаляване на тежестта на оплакванията, скъсяване на времето до пълно възстановяване и подобряване физическия капацитет по-рано, в сравнение с пациентите, при които не са прилагани.

В допълнение, прилагането им заедно с антибиотичното, противовъзпалителното, антикоагулантното лечение, стандартно назначавани при терапия на Ковид-инфекцията, показва синергичен ефект и намалява риска от усложнения, се посочва в клиничното наблюдение.

При лека до среднотежка симптоматика, не бива да се предписват ненужно антибиотици, защото не само е неефективно, но има и потенциални странични ефекти, води до антибиотична резистентност и до ненужни разходи от страна на пациента, отбелязва д-р Калоян Чилингиров, един от лекарите, които първи посрещат пациентите с коронавирус в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

По думите му, основната цел в лечението на тези пациенти, е подпомагане на организма за справяне с инфекцията и симптоматично повлияване на оплакванията от страна на горните дихателни пътища – дискомфорта и секрецията в носоглътката и силната дразнеща кашлица.

Фитопрепарат, съдържащ патентован екстракт от корените на Pelargonium sidoides, е намерил “важно място” в лечението и облекчаването на симптомите на Ковид-19 със своето клинично доказано действие, комбиниращо антивирусен, антибактериален и секретомоторен ефект.

“Тези ефекти водят до по-благоприятно протичане на заболяването и до по-бързо възстановяване”, отбелязва д-р Чилингиров в клиничното наблюдение.

Според данните от изследването, препаратът с Пеларгониум отлично се комбинира с друг фитопродукт, съдържащ масло от звездовиден анасон – етерично масло с доказан отхрачващ ефект – при пациенти с обострена хронична белодробна болест (ХОББ) или с нужда за подсилване на отхрачването.

Двата фитопрепарата са демонстрирали отлична поносимост, липса на странични ефекти и благотворен ефект върху острата симптоматика на горните дихателни пътища, най-вече в облекчаването на мъчителната кашлица при пациентите с Ковид, както и скъсяване на периода на заболяването.

Д-р Чилингиров споделя конкретен клиничен случай със 74-годишна пациентка с начална Ковид-инфекция, която постъпва в болницата с оплаквания от непоносима суха кашлица и повишена температура до 38.5°С.

Пациентката е с ХОББ от 20 години, която периодично се обостря и значително се влошава при респираторна инфекция. Приета е без развита пневмония, тип “матови стъкла”, но е с изменения в белия дроб, следствие на хроничното заболяване.Поради напредналата възраст и наличието на съпътстващи заболявания, към терапията е включен широкоспектърен антибиотик. В схемата на лечение медиците добавят лекарствени продукти с масло от звездовиден анасон (3x1 капсула) и с Пеларгониум (3x1 капсула) за период от 14 дни. Още на 6-ия ден има значително подобрение на дразнеща кашлица и дискомфорта в гърлото и трахеята, а образното изследване на гръден кош показва лека прогресия на инфекциозното заболяване, без значителни изменения на белодробната тъкан.

Изследването на “Пирогов” заключва, че терапията с лекарствени продукти с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум е “надежден подход” при повлияването на оплакванията на горните дихателни пътища при остри вирусни и бактериални инфекции, с проявен благотворен ефект, отлична поносимост и безопасност от тежки нежелани странични явления, които са немаловажен момент при третирането на инфекция с няколко медикамента наведнъж.

Двата фитопрепарата “следва да бъдат задължителни компоненти в общата схема за лечение на Ковид-19”, заключва клиничното наблюдение.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.