Кафето снижава наполовина риска от рак на черния дроб

Консумацията на кафе може да намали наполовина риска от развитие на рак на черния дроб, установиха учени от университета Queen’s в Белфаст, Северна Ирландия.

Резултатите от проучването са представени на конференция на Националния изследователски онкологичен институт на Великобритания, който се провел в Гласгоу в началото на ноември 2019 г.

Кафето е сред най-консумираните напитки в света. Предишни изследвания са показали много на брой здравни ползи от пиенето на кафе, коит оосновно се дължат на високите нива на антиоксиданти в него.

Настоящото проучване е проведено във Великобритания в рамките на 7 години и половина и обхванало 471,779 участници с данни в Биобанката на Великобритания. Повече от 75% от тях редовно консумират ободряващата напитка. Това е едно от най-големите изследвания в света на хора на средна възраст.

По време на наблюдението у над 3500 доброволци са открити злокачествени тумори. В 88 случая се оказало хепатоцелуларен карцином (hepatocellular carcinoma, съкратено HCC) – най-често срещаният първичен рак на черния дроб.

Резултатите от изследването показват, че при любителите на кафето, мляно или разтворимо, има 50% по-нисък риск от развитие на този тип онкологично заболяване в сравнение с останалите пациенти.

Според учените, доброволците, употребяващи напитката, по-често от други пушат, пият алкохол, имат висок холестерол, но това не увеличава шансовете им да се разболеят от рак. Вместо това при тази група не е наблюдавано предразположение към заболявания като диабет, цироза на черния дроб, камъни в жлъчката и стомашни язви.

„Пиенето на кафе обаче не предпазва от рак на черния дроб толкова, колкото отказа от тютюнопушене, намаляването на консумацията на алкохол или отслабването“, казва Ким Ту Тран, един от авторите на проучването, цитиран от агенция БГНЕС.

Резултатите от настоящето проучване със заключението, че пиенето на кафе намалява риска от хепатоцелуларен карцином, са публикувани в специализираното издание British Journal of Cancer на 7 ноември 2019 г.

Предишни изследвания също са показали изводите, че кафето намалява риска от рак на черния дроб. Пободни резултатите вече са публикували китайски учени през 2011 г., италиански учени през 2013 г. и британски учени през 2017 г.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.