Кафето може да излекува увредения от алкохол черен дроб

Учени от Университета в Саутхамптън, Англия, анализират девет дългосрочни изследвания в които участват около половин милиона души и установяват, че две чаши кафе на ден може да намалят риска от цироза с 44%, а рискът от смърт – почти наполовина. Резултатите са публикувани в журнала Alimentary Pharmacolagy and Therapeutics.

При чернодробната цироза нормалната структура на черния дроб се разрушава и функциите му значително се ограничават. Сред възможните причини за заболяването са метаболитни смущения, злоупотреба с алкохол или омазняване на черния дроб, което може да бъде отключено от диабет или наднормено тегло.

„Цирозата е потенциално фатална и няма лек за нея“, казва ръководителят на проучването Оливър Кенеди пред Ройтерс. В осем от девет случая обаче рискът от цироза спаднал значително след повишената консумация на кафе.

„Изглежда кафето предпазва от цироза“, казва Кенеди. Как точно все още не е ясно. Кофеиновата напитка е „сложна смесица, съдържаща стотици химически вещества и не се знае кое от тях точно влияе върху предпазването на черния дроб“, казва Кенеди.

Черният дроб може да справи, ако веднъж-два пъти прекалим с алкохола или от време на време ядем мазни храни, тъй като е орган, който може да се регенерира. Така че ако му дадем достатъчно време, той може да се възстанови от минималните щети. Кафето изглежда може да спомогне този процес, смятат учените.

Нужни са обаче и по-нататъшни проучвания, за да се измери действителния ефект на кафето върху черния дроб. Саманта Хелер от медицинския център New York's Langone предупреждава да не се надценяват данните от проучването: „Пиенето на няколко чаши кафе на ден не може да поправи систематичните щети причинявани от наднорменото тегло, неспортуването и консумирането на големи количества алкохол или драстично да намали ефекта от неправилното хранене“, казва тя. 

Източник: nationalgeographic.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.