Как смартфоните увреждат кожата ни?

По повърхността на мобилните телефони се носят поне 10 пъти повече бактерии, отколкото се намират дори в обществените тоалетни. Когато ги поставим в близост до ушите, много от тези бактерии влизат в контакт с кожата ни. 

Експертите казват, че когато видят хора с пъпки само от едната страна на лицето, това може да бъде знак за продължително


държане на телефона до кожата и в резултат се причинява акне.

За да предотвратят евентуалните пъпки и нарушения по кожата, специалистите препоръчват редовно почистване на телефоните, за да се избегне прехвърлянето на бактерии и замърсявания. По-благоприятно е също да се говори с Bluetooth слушалки, вместо да се доближава телефонът до лицето.

Отделно синята светлина, която излъчват екраните, може да доведе до преждевременно стареене. Прекалено синята светлина ускорява процеса на окисление, което води до хиперпигментация. Оксидативните ефекти предизвикват увреждане на кожната бариера, което я прави по-склонна към бръчки, линии, неравности и отпускане. 

Синята светлина се нарича още високоенергийна видима светлина и е много опасна, защото прониква в кожата по-дълбоко, отколкото слънчевите лъчи. За момента няма големи превантивни лечения за потенциалните ефекти от вредната светлина на смартфоните, твърдят учените. 

Все пак съветват да се носят слънчеви очила и дори да се покриват лицата и шията, ако телефоните се използват навън, тъй като в допълнение на ултравиолетовите лъчи, процесите на стареене се ускоряват. За целта е направен експеримент, с който се показва, че колкото по-близо държим устройствата до нас, се увеличава и негативният ефект от слънчевите лъчи, тъй като при наличие на светлина, изсветляваме екраните на смартфоните, за да виждаме по-ясно.

Все още няма проучвания, които да доказват, че синята светлина е свързана с причиняване на рак на кожата. До известна степен проблемът може да се предотврати с прием на антиоксиданти, които неутрализират вредите от свободните радикали. 

Изследователите отбелязват, че тази светлина присъства и в телевизионните и компютърните екрани, в резултат на което трябва да се предпазваме и от тях.

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.