Как консумацията на сирене влияе на холестерола?

Направени са редица изследвания за това, как влияе консумацията на сирене на холестерола, но резултатите от проучванията са противоречиви. В някои от тях не се установява връзка между храненето с млечни продукти и сърдечните заболявания при по-възрастните хора.

От друга страна, холестеролът не


е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид, когато се яде сирене. Повечето от тези млечни продукти съдържат натрий, който може да повиши кръвното налягане. Затова хората, които искат да ядат сирене, може да се наложи да намалят първо натрия, който получават от преработените храни. Това може да се осъществи и чрез намаляване на консумацията на червеното месо.

Попринцип тялото се нуждае от добрия холестерол, но когато се натрупа много в кръвта, той се превръща в „лош” и може да повиши кръвното и да се получат сърдечни заболявания.

Сиренето, както и другите млечни продукти, са храна, която може да повиши нивото на холестерола, но това зависи най-вече от типа сирене. Важно е да се отбележи, че съдържанието на холестерол и наситени мазнини варира в различните сирена.

Сирене чедър съдържа най-много холестерол, следвано от швейцарско и американско сирене, моцарела и пармезан. Съответно тези сирена имат най-голямо количество наситени мазнини, а нискомаслените, изварата и сметаната имат най-малко холестерол и най-ниско съдържание на мазнини. 

Трябва да се вземе предвид и размерът на порцията. Ако сте избрали да ядете пълномаслено сирене, трябва да консумирате съвсем малка порция от него. Винаги проверявайте етикета на храните за съдържание на мазнини, за да сте сигурни, че не консумирате повече от препоръчителното. Сиренето съдържа полезни хранителни вещества като калций и витамини. За да не го изключвате от диетата си, може да го консумирате в умерени количества или да приемате нискомаслените сирена.

Може да се заключи, че сиренето трябва да се консумира с умереност като част от разнообразна и здравословна диета. Най-добре е да се поговори с диетолог за това какви диетични решения може да повлияят на холестерола.

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.