Как да спрем йо-йо ефекта след диета?

Излишните килограми се превръщат в проблем за все повече хора по света. Заседналият начин на живот и вредните храни са едни от причините, поради които може да натрупаме тегло. Това вреди не само на добрата ни визия, но и на здравословното ни състояние. С качването на килограми се покачва и рискът от сърдечносъдови заболявания, диабет и депресия.

За да предотвратят напълняването, много хора се подлагат на строги диети, а някои дори и гладуват. Това също не е добър вариант, тъй като огромните лишения крият рискове за здравето и могат да окажат същия негативен ефект като излишните килограми. Бързото отслабване може и да изглежда примамливо, но крие в себе си няколко опасности. Една от най-често срещаните е т.нар. „йо-йо ефект“.

Какво е йо-йо ефект?

Терминът „йо-йо ефект“ е въведен от професор Кели Брануел и се използва като наименование на цикличното сваляне и наддаване на килограми. Името му идва от детската играчка „йо-йо“, която отскача нагоре, след като е паднала надолу. Тъй като човек лесно сваля килограми, но много по-трудно ги задържа на същото ниво, Брануел използва името на играчката като наименование на ефекта.

Според експерти, има две причини за йо-йо ефекта – психологическа и физическа. Първата идва по-рано от втората, тъй като човек иска да се награди за постигнатия успех. Мисълта, че сме постигнали желаните килограми ни радва и ние бързо забравяме, че трябва да поддържаме здравословна диета, за да задържим теглото си.

Скоро след похапването на първото десертче обаче разбираме, че сме направили грешка и започваме да се ядосваме и да мислим за калориите, които сме погълнали. Това влияе сериозно на емоционалното ни състояние, което може да предизвика още по-голям апетит за вредни храни. Така човек навлиза в един порочен кръг, от който трудно може да излезе.

Физическата причина за йо-йо ефекта се крие в работата на организма и как той приема строгите диети и гладуването. По време на отслабването, ние губим килограми бързо, защото продължаваме да се натоварваме по същия начин, но този път с по-малко храна в стомаха. Това е стресова ситуация за тялото и то започва да пести енергия.

След като приключим с диетата и се завърнем към нормалния начин на хранене, организмът започва да трупа мастна тъкан, за да възвърне изгубената енергия, но и за да се запаси за следващия стресов момент, който ще включва гладуване или недостатъчно питателна храна.

Как да спрем йо-йо ефекта?

Ако изпитвате трудности при задържането на желаните килограми и често наблюдавате йо-йо ефекта, то има няколко стъпки, с които да спрете този цикъл. Д-р Джийн Монтани, която е професор по затлъстяване и ефекти, свързани с диетите, казва, че трябва да приемате отслабването като градивен процес.

„Загубата на килограми трябва да бъде в дългосрочен план, а не за няколко месеца“, казва тя пред „Insider“.

Д-р Монтани съветва да направите няколко промени в ежедневието си, с които ще отслабнете, но и ще попречите за появата на йо-йо ефекта. Според нея, е добре да започнете да си готвите, вместо да поръчвате храна или да ядете навън. Човек трябва да превърне здравословното хранене в начин на живот, а не да се обръща към него, само когато иска да свали килограми.

Експертите казват да избягвате обработени храни и рафинирана захар, тъй като те се свързват с покачване на индекса на телесна мазнина. Също така е добре да изпиете една чаша вода преди да седнете на масата и да забравите за газираните напитки.

Диетолози препоръчват да увеличите приема на зеленчуци и да ги ядете в началото на своето хранене, за да намалите апетита си и да предотвратите преяждане.

Въпреки че е добре да ядете здравословно, експерти съветват да не се отказвате напълно от любимите си храни. Ключът към по-доброто тегло, е да похапвате по малки порции и по-рядко от вредните ястия. Монтани казва, че всеки от нас иска бързо да изгуби натрупаните килограми, но тялото не работи по този начин.

Метаболизмът ще забавя ход, когато отслабваме. Това се случва, защото с намаляване на килограмите, енергията, която ни е нужна за функциониране, също намалява. Хормоните, които задвижват апетита обаче може да не променят своята работа толкова бързо. Затова е трудно да задържим теглото си в рамките на нормалното.

Това, което всички диетолози казват е, че организмът просто има нужда от време, за да постигне желаните килограми. Бързото отслабване не е решение на затлъстяването, а гладуването може да предизвика сериозни здравословни проблеми и поява на йо-йо ефект.

Затова оставете тялото ви да се адаптира към новия режим на хранене и с новия прием на калории. В голяма част от случаите този период трае около 3 месеца, след което организмът започва да работи нормално и задържането на килограмите става много по-лесно.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.