Как да се справим с изолацията?

Коронавирусът се разпространи наистина бързо и достигна до всяка част на света. Много от страните вече усещат силата на заразата и поставят редица правила, с които да ограничат разпространението ѝ.

Научихме се колко време е добре да мием ръцете си, как да почистваме телефона си, бюрото и всичко друго около нас. Разбрахме как да кихаме и кашляме без да сме опасност за околните. Че трябва да се обадим на личния лекар, а не да се трупаме пред кабинета му. Учим се, че не трябва да се презапасяваме и че всъщност тоалетна хартия и храна има за дълго време.

Но как да се научим да се изолираме? Свикнали сме да бъдем навън, сред приятели и да се наслаждаваме на хубавото време. Независимо дали ходим до офиса и обратно вкъщи, все пак сме навън. Сега и това ни беше отнето.

Повечето от нас са поставени под социална изолация, работят от вкъщи и почти нямат досег до външния свят. Пандемията от коронавирус ни наложи ограничения, за които дори и не сме си помисляли, че ще видим през 2020 година.

Затворени са училища, ресторанти, заведения, дискотеки и барове, както и много културни и светски събития бяха отменени. Спортът спря за неопределено време и сега единственото ни спасение останаха филмите и сериалите.

Социалната изолация може да се отрази доста зле на психичното ни здраве и да промени настроението ни. Затварянето между 4 стени не е никак лесно, но засега ще трябва да се примирим с положението, за да не се удължи тази трудна ситуация.

Психологът д-р Андреа Греъм идва на помощ с няколко важни съвета за справяне с изолацията. Тя е професор в университета за медицински и социални науки в Илинойс и говори пред „Fox News“ за сегашната ситуация.

Според нея, най-важното е да не спираме социалните контакти. Във време на подем на социалните мрежи това няма да е много трудно. Но Греъм съветва не само да си пишем с приятели и роднини, които са далеч от нас, а по-скоро да си говорим и дори да си правим видео чатове.

Човек реагира много по-добре, когато види, че близките му са добре, а усещането за социален контакт се усилва, когато говорите по-често. Може да си направите график с приятелите, в който да си определите час, когато да си правите групов разговор, в който всеки от вас споделя за деня си. Така няма да усетите, че сте далеч един от друг.

В момент като този нивото на параноя се покачва с всеки изминал ден. Кога ще приключи това нещо? Скоро ли ще е? Ако не е скоро, какво ще правя? Ще се справя ли със ситуацията?

Такива мисли минават през главата на повечето от световното население. Отговорът на всички тези въпроси е само един: Всичко ще бъде наред. Ще оцелеем, ще се справим. Д-р Греъм съветва да практикувате няколко по-успокояващи дейности. Слушайте повече музика, гледайте филми и медитирайте.

Ако усетите, че безпокойството ви взима превес над разума, започнете да дишате дълбоко. Дори и да сте в офиса, не се притеснявайте от околните. Спрете работа за няколко минути и се фокусирайте върху дишането си и помнете, че всичко ще се оправи.

Някои от нас обаче в момента работят от вкъщи и това може да ни накара да забравим за упражненията. Мързелът ни идва малко в повече и оставяме за всеки следващ ден физическите активности.

Андреа обаче съветва да не пропускаме тренировките. Това ще ни помогне да останем във форма, но също така ще ни откъсне за малко от реалността и ще накара ума ни да се фокусира върху нещо съвсем различно от коронавируса.

Също така не забравяйте да се храните здравословно. Забравете за бързите храни, за захарта и сладкото. Тъй като сега не се движите толкова често, това ще се отрази зле на организма ви и ще натрупате излишни калории. Вземете си сезонни плодове и зеленчуци, които ще засилят имунитета ви.

Не забравяйте да спите достатъчно. Въпреки че сега сте вкъщи и може да дремнете по всяко време, хубаво е да лягате по едно и също време всяка вечер. Това ще създаде рутина на организма ви и това също е добре за имунната ви система. А тя е от изключително важно значение за борба с коронавируса.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.