Как да се предпазим от дископатията

Болките в гърба и кръста са сред най-разпространените, но понякога те са сигнал за сериозни проблеми с опорно-двигателния апарат. Точната диагностика винаги се определя от лекар специалист, но за да не се стига до здравословни проблеми, човек може да си наложи определени правила с цел превенция на дископатия.

Дългото стоене пред електронните устройства, масовото обездвижване и подценяване на наднорменото тегло са сред основните предпоставки за оплаквания, които са характерни при дископатия, дискова херния или други болести на гръбнака.

Добрата новина е, че спасение от подобни здравословни проблеми има. Достатъчно е малко по-отговорно отношение към нашето тяло. Предпазване от свръхтежки физически натоварвания или травми, повишаване на двигателната активност и правилното хранене са препоръчителни за една ранна превенция от износване на гръбначния стълб. Т. е. начинът на живот, подходяща диета, спортът, балансираната натовареност и почивка, повечето витамини и правилната стойка са гарант за добър тонус и здраве.

Как да държим заболяванията на гръбнака на далече от нас

Движението е сред най-важните фактори за съхранение на опорно-двигателната система. Това не означава някакви прекалено големи усилия или натоварвания, достатъчно е ежедневно раздвижване или седмична програма за спорт. Все по-предпочитани са уредите за упражнения вкъщи, още повече в ситуацията на ковид. При гръбначни проблеми и предпазване от тях повечето хора избират като вариант инверсните лежанки. Иновативният уред има все повече почитатели, заради преимуществата си – използва се лесно, удобен е за гимнастика вкъщи, не заема много пространство, не е необходимо допълнително оборудване, достатъчни са няколко минути на ден или няколко пъти в седмицата, а резултатите са гарантирани и осезаеми.

Лежанката е иновативен уред за раздвижване, с който тялото се накланя под определен ъгъл. Изключително лесен за употреба и с възможност за тренировки на малки и големи. Достатъчно е да легнете удобно на лежанката, да поставите и закрепите правилно краката, след което да изберете дали ще се наклоните на 20, 40, 60 градуса или с главата надолу.

Методът, който се прилага върху тялото с лежанката, е използването на собствената тежест и преодолявайки гравитацията върху органите и ставите, постигане на снижаване на напрежението между прешлените и в мускулните групи. По този начин тези, които имат болки в областта на кръста и гръбнака, изпитват облекчение. А здравите хора успяват да намалят ежедневното напрежение в мускулатурата, да се отърват от стреса, да повишат кръвообращението и тонуса.

При тестванията на лежанката е установено, че е достатъчно уредът да бъде използван само по няколко минути няколко пъти в седмицата, за да изпитва човек комфорт и да си спести гръбначните болки и натоварване. Постепенно физическата активност може да се усилва и с помощта на уреда да се изпълняват различни упражнения.

Всяка една лежанка тежи не повече от 30 кг. Според упътването за употреба препоръчително е тя да се използва от хора с тегло до 135 кг. Добре е в една позиция върху иновативния уред да се стои по около 15-ина минути, след което позицията на тялото да се промени.

Хранене при профилактика на гръбначни заболявания

Когато човек има наднормено тегло, това е предпоставка за появата на здравословни проблеми с опорно-двигателния апарат. Нормализиране на телесната маса или поддържане на добра форма са сред условията за предпазване от дископатия и други болести.

Затова приемът на храна, нейното качество и състав са определящи за здравословното ни състояние. В менюто на всеки трябва да преобладават свежите плодове и зеленчуци, които да осигуряват достатъчно витамини и фибри за безпроблемно храносмилане и метаболизъм .

Диетолозите препоръчват в седмичната диета да присъстват умерено количество меса като за предпочитане са белите птичи меса, рибата и морските продукти, с които си набавяме така полезните омега-3 мастни киселини и протеини за здрави кости. В списъка са също млечните продукти, ядките, мед, подправки, билкови отвари, варива и достатъчно количество вода.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.