Как да преодолеем токсичния срам

Когато срамът се превърне в токсичен, той изкривява глобалната ни преценка за самите нас. Когато срамът е интензивен и продължителен, той може значително да изкриви нашата самооценка.

Всеки един човек изпитва срам в някакъв момент, но само една част от хората описват това чувство като премазващо и трудно преодолимо. Според практикуващия психолог с повече от 40-годишен стаж Бернард Голдън (Bernard Golden) тази изключително интензивна негативна емоция обикновено произлиза от многократното повтаряне на един индивид, че е лош, а не че е направил нещо лошо. Следователно, подобна непрестанна критика на личността често превръща последвалите похвали или комплименти в незначителни на фона на предишните преживявания.

Парализиращият срам може да накара мъжете и жените да се чувстват сякаш не заслужават добрата оценка, която им се дава от другите. Чувството на силен срам също така може да попречи на това, да изживяваме пълноценно всеки един момент. Това звучи логично – все пак непрестанното избягване или предотвратяване на ситуации, предизвикващи негативната емоция, изисква колосални усилия и стотици часове. Може би най-важното е, че токсичният срам пречи на желанието ни да изпитваме любов, близост и спокойствие.

Основни задачи за преодоляване на парализиращия токсичен срам

Преодоляването на токсичния срам изисква от вас да:

  1. Разпознаете автоматичния вътрешен диалог, предизвикващ мисли на несигурност и некомпетентност. Наблюдавайте кога негативните мисли и чувства нахлуват в съзнанието ви, като се опитате да не реагирайте на тях.
  2. Развиете по-голямо състрадание към самите себе си. Покажете съчувствие, за да култивирате едно по-хуманно отношение към собствените си грешки и недостатъци.
  3. Опитате да си простите за чувства, мисли или действия на миналото си аз. Лесно е да се критикувате за постъпките си, след като вече са ви известни всички фактори и разполагате с цялата информация..

Ключови стратегии за преодоляване на токсичния срам

Практикуването на осъзната медитация е ефективна стратегия за редуциране на негативните емоции. Тя ви помага да разпознаете враждебния вътрешен глас, който представлява израз на собствения ви гняв спрямо грешките и провалите си.

Всеки ден отделяйте време, за да упражнявате един по-състрадателен вътрешен диалог, за да може с времето той да заеме мястото на острия самокритичен глас. Това включва постепенно култивиране на речник, който в същността си показва опрощение и приемане на самия себе си, дори когато не усещате тези думи да отразяват реалността. Идентифицирайте кои думи, показващи състрадание, бихте искали да чуете като дете и това, от което се нуждаете сега.

Това може да включва например: "Съжалявам, че изпитваш такава силна болката.", "По никакъв начин не си заслужил това, което ти се е случило.", "Ти си просто човек – всеки прави грешки." и "Нормално е да се чувстваш по този начин."

Направете път за състраданието

Да развиете самосъстрадание, означава активно разпознаване и приемане на болката, предизвикана от предишни травмиращи събития – тези, които допринасят за склонността към токсичен срам. В много случаи от вас се изисква да постигнете мир с по-ранна версия на самите себе си.

Култивирането на самосъстрадание като антидот за парализиращия срам изисква търпение, последователност и много усилия. Основна част и вероятно едно от най-големите предизвикателства е да обърнете внимание на нещата, които от дълго време подхранват чувствата на несигурност, некомпетентност и посредственост. За съжаление, самият срам може често да подкопава вашите усилия да проявите самосъстрадание. Той може да ви принуди да отхвърлите помощта и подкрепата на другите.

Като имате предвид сложната същност на токсичния срам, справянето с него в някои случаи може да представлява предизвикателство, което изисква съдействието на специалист по психично здраве.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.