Как да постигнеш баланс между романтичните срещи и майчинството след развода

Да излизаш на срещи, докато се грижиш и за деца, е трудно начинание. Намирането на нужния баланс изисква сериозни усилия.

Разводът може да изглежда нереално в началото. Първите дни, дори седмици, може би дори ти се е искало да не правиш нищо. В един момент разбираш, че е най-добре да се фокусираш върху три неща – децата и тяхното щастие, работата и опитите да запазиш добрите си взаимоотношения с бившия вече съпруг, в името на децата и вътрешния си мир.

И разбира се, в този етап от живота ти не ти и минава през ум да излизаш на срещи с мъже. Самата мисъл да започнеш всичко отначало те плаши. Истината е, че рано или късно този момент ще настъпи, защото няма начин да се изолираш от заобикалящия те свят. И слава богу!

Ще споделим с теб 6 съвета как да дадеш шанс на личния си живот, без това да се отрази на децата и да ги травмира.

Съвет # 1: Направи го, когато си готова

Ежедневно жонглираш между изпълнението на служебните си задължения и грижите, които изискват децата. Едва ли ти минава и през ум да излезеш и да изпиеш питие с представител на другия пол. Сигурно компанията на любимото куче или книгата, която четеш късно вечер, е достатъчна за теб. Засега.

Важно е да обърнеш внимание на себе си. Да надникнеш в душата си и да опиташ да откриеш кои са слабите и силните ти страни в една връзка. Естествено, за целта е нужно да отделиш време, през което да си направиш трезва самооценка – каква си като партньор, майка, колега. Когато си наясно със себе си, ще бъдеш готова и да срещнеш нов човек в живота си.

През този етап се учиш да мислиш и живееш в първо лице, единствено, а не множествено число. Възможно е да ти отнеме години, докато свикнеш. Дай си нужното време за усамотение, за да се научиш да се обичаш. Друг плюс на тази самоотдаденост е, че ще заздравиш връзката си с децата, та дори и с бившия съпруг. Способността да живееш независимо е изключително ценно качество.

Съвет #2: Къде да търсиш нов партньор?

За начало можеш да се отпуснеш пред някой романтичен филм, попивайки от чуждото щастие и любов. Така е по-вероятно да ти се прииска да бъдеш на мястото на основните герои, вместо да се отдадеш на горчивината и гнева, които са съсипвали дните ти след раздялата.

Много жени влизат в сайтове за запознанства. Но това не означава, че и ти трябва да го правиш. Не всеки се чувства комфортно там. Други търсят своето щастие в кафенетата, в баровете или пък в парка, докато са навън с децата. Всичко зависи от натовареността в ежедневието. Намери начин, който не те притеснява, но помни, че търсенето не бива да те обсебва. Не го пренебрегвай, но не му отделяй цялото си внимание.

Съвет # 3: Споделяй с децата си информация за срещите, на които ходиш

Разбира се, трябва да се съобразиш с възрастта им. Ако са тийнейджъри, сигурно самите те вече са наясно с излизането по срещи и може да не изглеждат така шокирани, ако разберат, че се случва и на теб. Първата стъпка е да споделиш с тях, че се чувстваш готова да дадеш втори шанс на любовта. Попитай ги какво мислят за това. Много по-вероятно е да те подкрепят и окуражат. Можете дори да се пошегувате на тази тема, за да разведрите обстановката. Хубаво е да знаеш, че децата ти са на същото мнение и няма да се притесняваш за тяхната реакция, когато срещнеш някого.

Съвет # 4: Сама определи темпото в живота си

Ако си срещнала вече подходящия човек, трябва да намериш баланса между децата, работата и любовта. Толкова е вълнуващо да си влюбена отново, нали? Беше забравила какво е да усещаш пеперудите в стомаха си. Все пак обаче и домакинските задължения не отпадат. Някой трябва да сготви, да плати сметките и най-вече – да дава топлина и обич на децата. Накратко, животът си тече.

Дори и да чувстваш, че наистина си се влюбила, остани вярна на себе си. Да, нормално е да се чувстваш окрилена при появата на нов човек в живота си, но не бива да забравяш колко много се нуждаят децата ти от теб. Ако са минали години от развода, това означава, че години наред те са имали само теб. Мисли за техните чувства. Следвай мотото: „Бавно, но славно.“

Съвет # 5: Как да запознаеш децата с новия си партньор?

Ако за първи път се срещаш с мъж след развода, сигурно те тревожат много мисли едновременно. Дали ще харесва ястията, които му приготвяш, дали тялото ти на майка, претърпяло толкова трансформации след бременност и раждане, няма да го отблъсне и какво ли още не. Към тези тревоги да добавим и още нещо, което всъщност е дори по-важно – как и кога да кажеш на децата за новата си половинка.

Д-р Джен Ман (Jenn Mann), автор на книгата „Да поправим връзката си“ ("The Relationship Fix"), препоръчва да се изчака. В друга своя статия за самотните майки, тя казва: „Не разкривайте пред децата си новата си авантюра, докато не сте сравнително сигурни, че ще прерасне в дълготрайна връзка. Би било добре да изчакате между 6 и 12 месеца, защото обикновено толкова трае първоначалната фаза на заслепеност.“

Ако не си подготвила децата за срещата с новия си партньор, е много вероятно те да бъдат шокирани от случващото се. Възможно е да се разстроят дълбоко и дори да се отдалечат от теб. Това, че ти се вълнуваш, не означава, че и за децата ще е така, особено, ако не са готови за това запознанство.

Тук е важно да се отбележи, че има голямо значение възрастта и темперамента на децата. Ако са пораснали, може да споделиш с тях повече информация за новия си приятел. Ако обаче са все още невръстни, е по-разумно просто да им кажеш, че вече не си сама и че искаш понякога да прекарваш малко време с този човек. Когато усетиш, че са готови за среща с него, е добре да организирате групово събитие, което доставя удоволствие на децата – пикник в парка, в компанията и на други твои приятели с деца. Не прибързвай.

Преди запознанството е хубаво да им разкажеш за новия си партньор, нека усетят колко се вълнуваш и колко щастлива те прави той. Децата са щастливи, ако родителите им са щастливи.

Съвет # 6: Бъди своят най-добър приятел

Дори и да се срещаш с някого от достатъчно дълго време и да продължаваш да се чувстваш все така щастлива и обичана, не спирай да обичаш себе си. Ще преминеш през неловки ситуации като например да види промененото ти тяло, износило едно, две или повече деца, без дрехи, или пък запознанството му с бившия ти съпруг. Но накрая децата и семейството ти са толкова щастливи, че си намерила любовта, че го приемат безусловно в семейния ви кръг.

Макар това да е голямо успокоение, остава още нещо – да съумееш да съхраниш връзката със самата себе си. Отнело ти е много време да се научиш да се грижиш за себе си след развода. Сега трябва да постигнеш баланс между грижите за децата, професионалното си развитие и новия си партньор. Когато инвестираш време, за да се чувстваш добре в своя си свят, създаваш ситуация, в която всички печелят. А какво по-хубаво от това?

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.