Как да помогнете на вашето дете да се справи с отхвърлянето и какво може да кажете, за да го подкрепите

Ние, като възрастни хора, знаем, че не може да избегнем отхвърлянето. Голямо или малко, то винаги чака зад ъгъла и просто трябва да го приемем. Но се опитайте да кажете това на вашето дете, което току-що се е провалило на прослушването за оркестър, не е успяло да влезе в спортния отбор или не е било прието в университета на своите мечти. Тъжно, съсипано и обезкуражено - така се чувства то. Но може да му помогнете и да го научите как да се справя с отхвърлянето, без да изпада в нервна криза.

  1. Помогнете на детето да се успокои

Какво да правите: Първото нещо, което може да направите, е да помогнете на вашето дете да се освободи от негативните емоции. Някои експерти смятат, че насочването на мислите към чувствата може да бъде ефективен начин за успокояване на нервите на малчугана. Ако държи кубче лед или практикува дихателни упражнения с ръка, поставена върху корема, и друга - върху гърдите, може да се справи със ситуацията. Помолете вашето дете да диша дълбоко, докато се успокои. Също така се опитайте да не преигравате прекалено много и да не хвалите детето, че е направило най-доброто, което е могло.

Какво да кажете: "Всичко е наред, скъпи, нищо лошо не се е случило. И двамата знаем, че се опита."

  1. Помогнете на детето да анализира ситуацията

 Какво да правите: След като и двамата се успокоите, е време да обсъдите какво се е случило. На първо място, насърчете детето да не приема този провал твърде лично. Добре е да се обадите в детската градина или училището, за да разберете какво се е случило, но още по-добре би било да му зададете някои основни въпроси. Рационалността може да му помогне да се концентрира върху самата ситуация, а не върху негативните чувства, които предизвиква.

 Какво да кажете: "Какво се случи? Добре, а какво стана след това? Защо мислиш, че не влезе в отбора?"

  1. Покажете на детето различни примери за справяне с отхвърлянето, включително ваш собствен

Още за Как да помогнете на вашето дете да се справи с отхвърлянето и какво може да кажете, за да го подкрепите | Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg:    Какво да правите: Отхвърлянето е нормално и неизбежно и колкото по-рано помогнете на детето да осъзнае това, толкова по-добре. Може да гледате "България търси талант" или други подобни предавания, в които хората биват отхвърляни, и да покажете на малчугана как да преодолява негативните емоции. Дайте пример с вашия собствен живот, когато сте били отхвърлени и не сте могли да се справите с това. Дори и да се чувствате неудобно, докато мислите за тази ситуация, тя може да помогне много на вашето дете.

Какво да кажете: "Знаеш ли, това случи и с мен веднъж. Когато бях на 9 години, не ми позволиха да играя Ромео. Знаеш ли какво направих?"

  1. Покажете алтернативи на детето

Какво да правите: Понякога отхвърлянето ни помага да опитаме различни неща. Те дори се оказват по-интересни от тези, които не сме получили. Когато сме разстроени, невинаги виждаме светлата страна на нещата и не може да измислим по-добри опции. Покажете тези опции на вашето дете и обсъдете предимствата заедно с тях.

Какво да кажете: "Знам, че си тъжен/тъжна, защото не те приеха в университета, но защо не опиташ с друг? Помниш ли този, който посетихме миналия месец? Има страхотен кампус, нали!"

  1. Помогнете на детето да намери собствен начин да преодолее отхвърлянето

Какво да правите: Помогнете на вашето дете да се превърне в човек, който може да се справи с трудностите. Има голяма вероятност вашият син или дъщеря да измислят по-добре решение от това, което предлагате, и да бъдат чудесна опора един на друг.

Какво да кажете: "Знам, че се чувстваш зле, защото този път не те приеха в отбора. Какво може да направиш, за да се почувстваш по-добре в момента?"

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.