Как да подобрите концентрацията си

Средното време, през което човек може да остане съсредоточен е 8 секунди, твърдят от "Майкрософт" в свое проучване. 8 секунди. Това е по-малко от времето, през което златна рибка може да задържи фокуса си. През последните години цифрата е дори по-малка в резултат на дигиталния свят, в който живеем.

Предлагаме ви 5 начина, с които можете да подобрите концентрацията си в офиса, в училище, по време на важна среща или когато предстои приключване на проект.

Правилото „Още пет“

Има два типа хора – едните са се научили да работят ефективно под напрежение, а другите мечтаят да се бяха научили. Ако изпълнявате задача, но сте несигурни и се колебаете дали да не се откажете, приложете правилото „Още пет“. Прочетете още 5 страници. Решете още 5 задачи по математика. Работете още 5 минути.

При бегачите на дълги разстояния се наблюдава следния феномен – когато почувстват телата си изнемощели и сякаш не могат да продължат напред, те не се отказват. И внезапно усещат прилив на нови сили, който ги отвежда до финиша. По сходен начин и вие можете да впрегнете волята си, макар да искате да спрете на момента. Да продължите да се концентрирате, когато умът ви е изтощен, е ключът към удължаване времето на концентрация и психическа издръжливост.

Така както атлетите каляват своята издръжливост, игнорирайки момента на върховно изтощение, така и вие бихте могли да се калите психически, като преодолеете точката на фрустрация.

Минавайте от задача на задача

Самюъл Голдуин (Samuel Goldwyn) казва: „Ако изглеждам объркан, то е защото мисля.“

Имате ли усещането, че умът ви е разпилян на няколко места? Преодолейте постоянната си ангажираност. Вместо да си повтаряте, че не бива да се тревожите за дадено нещо, което ще ви накара още повече да се вторачите в него, по-добре просто си възложете една задача с фиксирани начало и край.

Например „Ще мисля как да си платя задълженията по дебитната карта, когато се прибера довечера и имам възможността да си разпределя предстоящите разходи. В следващите 30 минути, от 13 ч до 13.30 ч ще се фокусирам изцяло върху презентацията, за да съм убедителен и ясен пред клиентите, които искам да привлека.“

Ако обаче и този метод не помогне, можете да запишете тревогите или планираните задачи на лист хартия. След това можете спокойно да ги изключите от съзнанието си за известно време. Записвайте си всяка задача, която ви кара да се тревожите. Така умът ви няма да служи като бележник за напомняне. А само тогава ще успеете и да се съсредоточите върху спешните си ангажименти.

Овладейте прокрастинацията

Липсва ли ви желание да се концентрирате? Отлагате ли задача или проект, върху който би трябвало да работите? Това е прокрастинация. Р. Д. Клайд (. R. D. Clyde) казва: „Изумително е колко много време отнема да завършим нещо, с което не сме се захванали.“

Следващия път, когато ви се иска да отложите поредната задача, се запитайте: „Трябва ли да отлагам? Не искам ли да приключа, за да не е постоянно в мислите ми? Ще бъде ли по-лесно след това?“ Тези три въпроса могат да ви стимулират да се мобилизирате. Те ви изправят лице в лице с факта, че задачата няма да отпадне от само себе си. Отлагайки я, вие просто засилвате чувството си на вина и ангажирате още повече съзнанието и времето си с мисли, че трябва да я приключите.

Използвайте дланите си като капаци

Представете си, че умът ви е фотоапарат, а вашите очи – апертурата. През повечето време очите ви поемат информацията отвън, а мозъкът играе ролята на широкоъгълен обектив. В действителност можете да мислите за много неща едновременно и да поддържате ефективността си (например ако шофирате по натоварена магистрала, но в същото време говорите с приятел, настройвате радиостанцията, поглеждате колите в страничното огледало и следите да не пропуснете знака за изход).

Сега си представете, че искате да преминете в режим на телеобектив и да ограничите периметъра на фокуса. Какво бихте направили, ако трябва да се подготвите за тест и ви е необходима 100% концентрация? Поставете дланите пред клепачите си, сякаш са бинокъл, така че да виждате само текста пред себе си.

По този начин ще успеете да блокирате постъпващата от заобикалящата ви среда информация, която ви разсейва. Принципът е „Далеч от очите, далеч от ума“. Помислете върху значимостта на тези думи.

Рефлекс на Павлов

Чували ли сте за името Павлов? Ако поставяте дланите си така, като два цилиндъра пред очите, всеки път, когато искате да превключите от единия в другия режим, това се нарича реакция (рефлекс) на Павлов. Той е натискал звънеца, после е хранел кучето и така много пъти. В един момент кучето започнало да слюноотделя, още когато чуе звъна. По същия начин, ако дланите ви служат за ограничаване на фокуса, ще приучите мозъка си да мисли по един конкретен въпрос и да се концентрира по ваша команда.

Гледайте така, сякаш го виждате за първи или последен път

Фредерик Франк обяснява: „Когато очите ни се събудят да видят света отново, изведнъж спираме да приемаме всичко, което ни заобикаля, за даденост“.

Докато разресвате косата на малката си дъщеря вечер преди лягане, дали сте с нея духом? Или пък сте някъде далеч от там, мислите за утрешния ден или за сутрешната закуска на семейството? В следващия момент погледът ви пада отново върху детето и сякаш го виждате за първи път. Завладява ви чувство на благодарност, че имате това дете. Само за секунда време реещото ви се съзнание се изпълва с благоговение. Осъзнати сте.

Следващият път, когато усетите, че сте се откъснали от реалността, просто се огледайте наоколо и обърнете внимание на всичко, което ви заобикаля. Разгледайте цветята във вазата. Приближете се до картината на стената и се насладете на майсторството на създателя й. Вгледайте се в любим човек, който сте приели за даденост в живота си. Ще усетите как изведнъж животът ви се изпълва със смисъл, става богат и пъстър.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.