Как да намалите лошия холестерол?

Холестерол е лоша дума в света на медицината. Той може да повиши кръвното налягане, да забави кръвообращението в тялото и да доведе до стягане в гърдите, стомашни и сърдечни проблеми. Макар че не всичкия холестерол е лош (част от него помага за образуването на полезни мазнини и регулира отслабването), е изключително важно да намалите лошия холестерол в организма.

LDL или липопротеинов холестерол е най-лошият вид холестерол, който се отлага в артериите и води до запушването им. Докато холестеролът се произвежда естествено в организма от нашия черен дроб, храните, които ядем, добавят към неговото количество и увеличават нивата на лошия холестерол (LDL) над добрия холестерол (HDL). Човек трябва внимателно да следи количеството на холестерола в тялото си, за да е здрав и да живее по-дълго.

Ето и няколко бързи и лесни трика, с които за 5 минути можете да свалите нивата на холестерола в организма:

Четете етикета

Един от най-лесните начини да започнете да се храните по-здравословно е като научите кои храни съдържат повече лош холестерол и ги избягвате. Ще се изненадате колко от тези храни консумирате всеки ден без да се замисляте за вредата, която нанасят.

Четете внимателно етикета и избягвайте продукти, които съдържат трансмазнини или хидрогенирани масла (като чипс, преработени храни, бисквити).

Пийте повече вода

Хидратирането на тялото има повече ползи, отколкото предполагате. Изследване на университета Лома Линда (САЩ) твърди, че приемането на 5 и повече водни чаши вода на ден помага за изхвърляне на токсините от тялото. Приемът на повече вода също така намалява риска от сърдечно съдови болести с до 50%.

Снакс под формата на ядки

Ядките са не само най-добрият снакс, когато искате да намалите теглото си, но и помагат да понижите нивата на лошия холестерол. Според неотдавнашно проучване на университета Харвард, консумацията на шепа ядки всеки ден неутрализира вредите, нанесени чрез консумация на шепа чипс или други пържени закуски и действа върху нивата на триглицеридите в тялото. Освен ядки и семена, консумирането на повече продукти, съдържащи фибри като суров овес, зърнени храни или трици, плодове като грейпфрут или нар са също здравословни варианти за закуска!

Движение

Никога не е късно да увеличите движението. То помага за намаляване на холестерола и поддържане на здраво сърце.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.