Бръсненето придава на кожата гладък вид и усещане, но в някои случаи може да предизвика сърбеж. Кожата се зачервява и могат да се появят петна от възпаление. Това раздразнение може да доведе до чувство за сухота, сърбеж и врастване на косми. В допълнение, ароматизираните сапуни и продукти могат да причинят също сърбящо усещане. След


избръсване може да се нанесат някои от следните продукти или да се приложат някои методи за успокояване на кожата.

Топъл компрес 

Използването на топла и влажна кърпа, накисната предварително в солен разтвор, върху мястото, където е причинен дискомфорт, може да намали процеса на възпаление на кожата. Освен че се намалява сърбежа, с този метод се успокоява избръснатото място.

Афтършейв

Афтършейв лосион за мъже и жени е един от най-разпространените и предпочитани продукти след бръснене. Той намалява отока и зачервяването. Препоръчва се използването на лосионите, съдържащи гликолова киселина, тъй като тя намалява раздразненията.

Естествени продукти

Популярни домашни продукти, намаляващи зачервяванията по избръснатата кожа са: ябълков оцет и черен чай. Те спомагат за намаляване на отока и възпалението по кожата, като могат да се прилагат директно върху нея или чрез използването на компрес.

Маслото от чаено дърво също носи много ползи за раздразнената кожа. То овлажнява, почиства и подхранва, тъй като е естествено антисептично и противовъзпалително средство. Тези лечебни свойства го правят перфектно за успокояване на кожата и намаляване на подуването.

За да се намали зачервяването на кожата след бръснене, може да се нанесе и алое вера, която притежава охлаждащо, антибактериално и противовъзпалително свойство. Лечебните ѝ ефекти и естествените ѝ съставки предпазват кожата от разпространение на инфекции и бактерии. Алоето успокоява кожата и намалява раздразнението.

Медът също премахва бързо зачервяванията и сърбежа на кожата, причинени от бръснене. Изключителните му антибактериални и антисептични свойства, правят меда естествен вариант за предотвратяване поява на бактерии.

За да се възпрепятства появата на сърбеж и зачервявания на кожата, се съветва преди бръснене кожата да се овлажнява. Самобръсначките е препоръчително да се сменят редовно, а след бръснене да се използват някои от горепосочените продукти. Ако зачервяването и сърбежът след бръснене не изчезнат и ако се забележи поява на кръв или гной около областта, може да се развие кожна инфекция, която е добре да се види от лекар.

 

Източник:Puls.bg