Как да намалим времето си в социалните мрежи?

Социални мрежи. Мястото, където прекарваме най-много време в последните години. Това е начинът да научаваме новини от света, да се свързваме с приятели и роднини, които са далеч от нас и да се забавляваме.

Често обаче социалните мрежи могат да се превърнат в нож с две остриета и вместо да ни доставят удоволствие да влияят зле на психическото ни състояние. Кибертормозът става все по-често срещан сред младите и това ги докарва до състояния на депресия и изолация от света.

Според проучване, направено през 2017 година, 43% от американците си проверяват социалните мрежи постоянно, а 20% са заявили, че те им причиняват стрес и дискомфорт. Експерти посочват, че Фейсбук, Инстаграм и Туитър могат да повлияят на мозъка по същия начин, както му действат наркотиците и алкохолът.

Затова и се поражда тази жажда за още и още от социалните мрежи и неспособността да се откажем от тях. Все пак, има начини, с които да се борим срещу тази зависимост и да се отървем поне за малко от интернет.

През 2018 година световното население, което има достъп до интернет, е прекарало средно по 144 минути в социалните мрежи всеки ден. Учените обаче посочват, че това време трябва да се свали до 30 минути на ден, за да бъдем в добро психическо здраве.

Според Лин Стерлих, която е консултант по психичното здраве, споделя пред „Insider“, че много хора искат да се откажат от социалните мрежи, но не знаят как да го постигнат. Затова тя дава няколко лесни стъпки, с които да стигнем до желания резултат.

  1. Започнете социално прочистване

Предизвикайте себе си да издържате определено време без да проверявате социалните мрежи. Може да започнете с 1 час свобода и постепенно да вдигате летвата още по-високо. Опитайте се да стигнете до 1 седмица без Фейсбук, Инстаграм или Туитър.

Ако работата ви зависи от социалните мрежи, то си наложете да ги използвате само за това и лимитирайте другите си дейности вътре. Според проучване, направено през 2019 година, ученици, които са се отказали от интернета са се почувствали по-свободни и ведри.

  1. Изтрийте приложенията или спрете нотификациите

Много от хората забравят колко време са прекарали в социалните мрежи. Те влизат там и не излизат за период от няколко часа. Понякога причината за засядането им е една простичка нотификация, която ги е накарала да погледнат телефона си.

Затова Стерлих съветва да изключите нотификациите си, за да не се разсейвате и да не посягате винаги към телефона. Особено важно е това, когато сте на работа, защото мозъкът ви веднага премества фокуса си другаде, когато чуе звука от съобщението.

  1. Поставете си лимит и го спазвайте

Повечето от телефоните и таблетите ви позволяват да видите колко време сте прекарали пред екрана и в различните приложения. Поставете си лимит за часовете в социалните мрежи и се придържайте към него. Ако не се чувствате сигурни в себе си, има приложения, които могат да контролират времето ви в интернет вместо вас.

  1. Намерете си хоби

Опитайте се да насочите вниманието си към нещо друго. Тренирайте, редете пъзел, решавайте кръстословица или прекарайте повече време в разговори със семейството. Целта е да запълните свободното си време с нещо различно от социалните мрежи. Постепенно ще усетите, че те въобще не са ви нужни и е по-добре да се социализирате с истинския свят.

Отговорност, а не пълна забрана

Преминаването към пълна забрана на социалните мрежи може да се отрази по различен начин на хората. При някои от тях, тя може да е ефективна, но при други това може да доведе до по-големи проблеми.

Затова д-р Неха Чаудхари съветва по-скоро да ограничите времето си в социалните мрежи, а не да ги забравите изцяло. За да имате повече подкрепа в това начинание, помолете някои от семейството и приятелите ви да се присъединят към предизвикателството.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.