Избелването на зъбите води до много атрактивен и красив ефект, който може да се постигне без премахването на каквато и да е част от структурата на зъба. Трябва да се знае, че не е възможна коренна промяна в цвета. Наблюдава се по-светъл тон на основния цвят на зъба.

Има различни причини, поради

които хората искат да избелят своите зъби. Хората са различни и както са различни цветовете на косите, цвета на кожата, така е различен и цветът, и нюансът на зъбите. Много малко са хората, които имат изключително бели зъби, а и трябва да знаете, че с напредване на възрастта, се променя и цветът на зъбите - те стават по-тъмни.

От какво се оцветяват зъбите?

Зъбите могат да потъмнеят от редица фактори като храни и напитки - кафе, чай, червено вино, боровинки. Освен това тютюнопушенето също води до потъмняване на зъбите. Зъбният камък е част от факторите, които влияят на цвета на зъбите. Много хора пък са подложени на редовно антибиотично лечение, което в повечето случаи води до промяна в цвета.

Какви са начините за избелване на зъбите?

Професионалното избелване на зъбите е най-ефективният метод за постигане на по-бели зъби. Ако сте решили да избелите своите зъби, трябва да се посъветвате с дентален лекар, който да обясни протичането на самата процедура. Зъболекарят прави пеценка на състоянието на зъбите и дали то позволява избелваща терапия. 

Основната aктивна съставка в избелващите средства е водороден пероксид или карбамид пероксид. Когато активната съставка се разпадне, кислородът навлиза в емайла на зъбите и изсветлява цвета им.

Цялата процедура по избелването на зъбите може да бъде завършена за три-четири седмици. Първоначално са необходими две или три посещения в кабинета. За извършване на процедурата се използват индивидуално изработени шини по предварително взети отпечатъци от зъбните редици. Последните процедури могат да бъдат провеждани и в домашни условия, от самите вас. Необходимо е само редовно използване на шините, напълнени с избелващия гел, за около 3-4 седмици. Прилагат се за около 30 минути до час на ден.

На пазара вече са изработени нови продукти, които могат да бъдат прилагани върху зъбите за около 8 часа, по време на сън. Те водят и до по-бърз ефект.

Много от денталните кабинети днес, предлагат и избелване на зъбите чрез лазер. Избелването по този метод се извършва само от денталния специалист и резултатът се постига много по-бързо. Лазерното избелване може да изсветли цвета на зъбите с 5-6 тона.

Колко дълго трае избелването на зъбите?

Продължителността на ефекта от избелването на зъбите е твърде индивидуална. Може да продължи от една до три години, но ефектът е много по-кратък при тютюнопушене, при консумация на напитки и храни, които оказват влияние върху цвета на емайла.

Много от пациентите, подлага ли се на процедурата, съобщават за чувствителност на зъбите си при прием на студени продукти и напитки. Други съобщават за дискомфорт във венците си, за парещо гърло или бели петна по лигавицата. Тези симптоми често са временни и би следвало да изчезнат до няколко дни след като приключи курсът по избелването. Ако някои от тези симптоми продължи и след това, желателно е да се извърши консултация със зъболекаря.

Важно е, за по-продължителен ефект да се полагат грижи за усмивката. Препоръчително е да се намалят и избягват храните и напитките, които оцветяват зъбите. Същото се отнася и до тютюнопушенето. 

За поддържане на бялата усмивка, зъбите трябва да се мият сутрин и вечер след хранене с паста за зъби, съдържаща флуор или флуорни съставки.

От полза е, ако се ограничи до възможния минимум консумацията на сладки храни и напитки.

Красотата на зъбните редици винаги зависи от доброто поддържане, включително и редовни профилактични прегледи при зъболекар.

Ефективни ли са избелващите пасти за зъби?

Пастите за зъби с избелващ ефект могат да помогнат в грижата за вече избелените зъби, но само на тях не може да се разчита за избелването им. Те оказват ефект върху факторите, които оцветяват зъбите, като целят да ги намалят. Освен това те могат да  подобрят цялостния вид на зъбите.