Как да избегнете есенната умора?

Липса на концентрация, главоболие, умора. Това изпитват много от нас с настъпването на есента. Рязката смяна на топлия с по-студения сезон се отразява зле на организма, най-вече на психиката. Тялото, което доскоро е било с по-малко дрехи, трябва да свикне с по-ниските температури, мозъкът също се нуждае от адаптация. 

Ако се чувствате отпаднали малко след почивката наморе, то сигурно имате есенна депресия или недостиг на някои хранителни вещества. 

Мисълта, че есента вече е тук, навън духа и падат листа от дърветата, прави хората по-тревожни. Неприятното усещане се засилва и от притеснението, че зимата е все по-близо. 

Как да се справите с есенната умора? 

Промяната в начина на живот е онова, което ще ви помогне да се почувствате по-добре или да избегнете есенната депресия. На първо място помислете как се храните. Приемате ли повече вредни храни, ще ставате все по-трудно сутрин и няма да имате тонус през деня. Заменете ги със свежи плодове и зеленчуци, както и пасищно месо. 

Наблегнете на зеленолистните растения, с които ще си набавите желязо. Спанак, зелен фасул, кейл, рукола - всички те са богати на минерала, който насърчава производството на червени кръвни телца и предпазва от анемия. Освен това тези зеленуци са пълни с витамин С, който помага на тялото да усвои по-лесно желязото. 

Бананите са друга храна, на която да наблегнете с настъпването на есента. Фибрите в плода поддържат нивото на кръвната захар за деня и зареждат с енергия, която е необходима преди и след голямо физическо натоварване. 

Не забравяйте да си вземете няколко вида ядки, които може да ядете за следобедна закуска. Те са източник на протеини, витамин В и К, както и минерали като желязо и магнезий. Тези вещества помагат на тялото да се справи с умората и оксидативния стрес, който вреди на клетките и причиняват отпадналост. 

Ограничете употребата на алкохол и цигари

Тези вредни навици, в комбинация с по-честа консумация на кафе и недоспиване, само увеличават дискомфорта в тялото. Налице са главоболие, сърцебиене, тежест в гърдите, липса на концентрация и замайване. За сметка на тях пийте повече вода и се движете повече. Може да си купите и комплекс от витамини, с които да се подсилите и подготвите за зимата. 

По-качествен сън

Ако си лягате твърде късно и трябва да ставате много рано, не се чудете, че ви липсва енергия. Необходими са ви 7-8 часа сън, за да бъдете добре отпочинали на сутринта. Използвайте и уикендите, за да си подремнете следобед. 

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.