Как да защитим очите си по време на изолация?

Коронавирусът постави голяма част от световното население в социална изолация и затвори хората по домовете им. Някои от нас работят от вкъщи, но други нямат тази възможност и търсят начин как да се забавляват. Независимо в коя категория попадате, най-вероятно голяма част от времето си го прекарвате пред компютър, телефон, таблет или телевизор.

Седенето пред екрана е изключително вредно за очите и може да доведе до сериозни проблеми и със здравето. Синята светлина, която ни облъчва причинява неприятности като сухота, парене и зачервяване, които се засилват с напредване на времето. Затова трябва да се грижим за здравето на очите, както се отнасяме и към фигурата и имунната си система.

Д-р Роб Уейнсток казва, че синята светлина от екраните потиска освобождаването на меланин от мозъка, което пречи на здравия сън. „Недостатъчното количество сън пък води до заболявания като диабет, сърдечни болести и депресия“, споделя той пред „Good Morning America“.

Как да разберете, че очите ви са уморени?

Според Уейнсток, очите ви сами ще кажат кога имат нужда от почивка. Ако усещате умора, парене, глождене или сухота, това означава, че трябва да се отделите за малко от екрана. Освен това тези симптоми може да бъдат придружени от главоболие, болки във врата и непоносимост към светлина.

Какво да правим, ако сме изложени на твърде много синя светлина?

Голяма част от хората прекарват повече от 9 часа пред екрана. Независимо дали става дума за телефон, таблет, телевизор или компютър, очите ни се напрягат постоянно. Според офталмолози е добре да практикувате метода 20-20, който препоръчва на всеки 20 минути екранно време да си взимате по 20 секунди почивка.

Ако работите от вкъщи и нямате възможност да ставате на всеки 20 минути, то експерти препоръчват да намалите светлината на дисплея си или да намерите приложения и програми, които изключват синята светлина. Тя причинява увреждане на ретината, наречено фототоксичност и намалява реакцията на окото към светлина.

Д-р Уейнсток казва, че засега няма точни данни дали очила, за които се твърди, че блокират синята светлина от екраните, наистина го правят. Затова той съветва да се консултирате с офталмолог преди да закупите такъв продукт.

Съвети за по-здрави очи

1. Мигайте
В нормална обстановка човек мига около 15 пъти в минута. Когато сте пред екрана обаче тази цифра спада до 5-7 пъти за 60 секунди. Мигането е от изключителна важност за овлажняване на окото и запазване на неговото здраве. За да си напомняте, че трябва да мигате по-често, може да залепите бележка на компютъра си, която постоянно да ви е пред очите.

2. Навлажнявайте ги
Използвайте изкуствени сълзи, за да освежите очите си, когато почувствате сухота. Ако често седите в сухо и топло помещение, помислете за овлажнител, с който да се променя въздухът.

3. Правилото 20-20-20
Освен че е добре да се откъсвате от екрана за 20 секунди на всеки 20 минути, офталмолози препоръчват по време на почивката да мигате около 20 пъти. В добавка към това може и да погледнете навън и да се фокусирате върху нещо зелено. Зеленият цвят успокоява очите и премахва напрежението.

4. Използвайте очила за компютър
Ако седите пред екрана в продължение на няколко часа, добро решение за защита е използването на очила, предназначени специално за компютър. Те предпазват зрението ви и намаляват напрежението. Имайте предвид обаче, че компютърните очила не са същите като тези, които блокират синята светлина.

5. Регулирайте яркостта и контраста
Ако екранът ви свети по-ярко от заобикалящата ви среда, очите ви ще се приспособят много по-трудно. Настройте яркостта на компютъра си, за да съответства на останалата светлина в стаята. Опитайте се да увеличите контраста на екрана си, за да намалите напрежението в очите.

6. Регулирайте позицията си пред компютъра
Когато използвате компютър трябва да седите на около 60 см от екрана. Това се равнява на близо една ръка разстояние. Също така позиционирайте екрана така, че окото ви да гледа леко надолу, а не право напред или нагоре.

Позволено време пред екрана
Според д-р Уейнсток, най-малките са и най-податливи към проблеми, свързани със зрението. Те прекарват огромна част от времето си пред екраните и това може да окаже негативно влияние върху очите.

Експертите съветват децата на възраст от 2 до 5 години да лимитират времето си пред екрана до 1 час на ден. Те също така не трябва да държат устройствата близо до очите си.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.