Как да запазим здрава кожа през лятото

Ето няколко полезни съвети как да предпазим своята кожа от вредните лъчи на слънцето през лятото, които дава Наталия Боянова от ВМА.

Придобиването на шоколадовия загар на кожата става под въздействието на утравиолетовите лъчи. Те стимулират меланоцитите – това са клетките на кожата, произвеждащи меланина, който дава тъмната оцветка. Ако сте с първи или втори фототип кожа – светли, със светла коса, светли очи и бяла кожа, много трудно ще направите този загар. Ако обаче сте с трети или четвърти фототип кожа – матова, с тъмна коса, тъмни очи, много по-лесно вашите меланоцити ще създадат този шоколадов загар, обяснява д-р Боянова.

Излагането на слънце от 12 ч. до 15 ч. трябва да бъде избягвано, особено за малките деца, чиято имунна система още е нестабилна, съветва дерматологът. Прекомерното излагане на слънчева светлина води и до понижаване на имунитета. Шапките, очилата, тениските за малките деца са един задължителен аксесоар на плажа. Има и много кожни заболявания, които се влошават на слънце.

В зависимост от различните фототипове кожа трябва да бъде подбран и съответният фотозащитен продукт. В ЕС продуктите имат единна номерация SPF (sun protection factor), която обозначава степента на защита. 50+ се определя като най-висока степен на защита, в Америка може да намерите и фактор 100. Ако сте бял, с чувствителна кожа, трябва да ползвате фактор 50, ако кожата е по-матова, по-тъмна, не изгаря, може да си позволите фактор 15 или 20.

Най-важно е, когато се купуват фотозащитни продукти за бебета и деца до 6 г., да се обърне внимание дали те са създадени специално за деца, това е обозначено на опаковката, изтъква д-р Боянова. Защото продуктите за възрастни са разработени на базата на химични филтри. А при детските серии се избягват химичните филтри и продуктите са на базата на т. нар. минерални екрани, които имат екраниращо действие на ултравиолетовите лъчи. Минералните екрани са много по-щадящи, те не проникват в за детската кожа и затова трябва да мажем децата с такъв тип продукти.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.