Как да дезинфектираме дома си?

Наскоро коронавирусът беше обявен за пандемия. Това означава, че той се е превърнал в заплаха за целия свят и всеки един континент има случаи на заразени. От Световната здравна организация ни обясниха как да си мием ръцете, кога е необходимо да носим маски и ръкавици и какво да правим, ако се появят симптоми на COVID-19.

Малко след това много хора попаднаха под карантина, което наложи строги ограничения в движението на хора и стоки. Населението на много държави беше посъветвано да си остане по домовете и, ако е възможно, да работи от вкъщи.

Ако все пак ви се наложи да излизате, когато се приберете у дома е хубаво да хвърлите дрехите си за пране и да дезинфекцирате обувките си. Перете на минимум 30 градуса, за да имате по-голям шанс да убиете микробите. Носете със себе си дезинфектанти или антибактериални кърпички, които да използвате след като се докоснете до мръсни повърхности.

Освен че трябва да се грижим за своята лична хигиена, трябва да помислим и за чистотата на дома си. Независимо дали работите от вкъщи, или се прибирате само вечер, трябва да почиствате добре повърхностите у дома.

Ето няколко начина, по които може да дезинфекцирате дома си:

1. Използвайте антибактериални кърпички

Помислете колко пъти на ден докосвате някои повърхности. Тук включваме брави, мивки, дръжката на хладилника, дистанционното на телевизора. Там се задържат ужасно много микроби, които навлизат във вашия организъм при всяко докосване.

Едва ли след всяко пипане на дистанционното бягате да си измиете ръцете. Затова експерти съветват да дезинфекцирате тези повърхности с антибактериални кърпички. Добре е да го правите 1-2 пъти на ден, за да премахнете микробите.

Ако имате болен човек у дома, тази дезинфекция трябва да е по-честа. След като избършете повърхността, оставете я да изсъхне, за да може дори и най-упоритите бактерии да бъдат премахнати.

2. Дезинфекциращ спрей

За дивана и килима, които не могат да бъдат избърсани с антибактериални кърпички, може да използвате дезинфекциращ спрей, за да убиете невидимите микроби. Добре е да напръскате цялата повърхност и да я оставите да изсъхне напълно преди отново да ходите или да седнете на нея.

Може също така да използвате дезинфекциращия спрей за матраци, плотове и маси. Ако нямате антибактериални кърпички, може да използвате спрея като го впръскате в суха кърпа и след това минете бравите, дистанционното и мивката.

3. Използвайте препарати, съдържащи белина

През деня стъпваме къде ли не и всичко това остава по обувките ни. Ние може и да не ги забелязваме, но микробите са там. Затова е препоръчително да се събуете преди да влезете у дома и да оставите обувките си навън.

Колкото и да внимаваме обаче микробите все ще намерят начин да влязат вкъщи. Затова е хубаво да минавате подовете с разтвор, съдържащ белина. Имайте предвид, че ще трябва да използвате различен дезинфектант за порести подове. Например, ако използвате белина върху дърво, това може да премахне цвета му.

Вместо това използвайте дезинфекциращ парцал или комбинирайте половин чаша бял оцет с 3 литра вода.

4. Чистете с перхидрол

Перхидролът може да бъде използван не само за избелване. Всъщност, експерти твърдят, че препарати със съдържание на дори 3% перхидрол са в състояние да убият микробите за 8 минути.
Когато излеете разтвора директно върху повърхности като мивки, плотове или тоалетни, трябва да го оставите около 10-15 минути, за да подейства. След това добре обилно изтъркайте и изплакнете с вода.

Също така е безопасно да почистите и четката си за зъби с перхидрол, тъй като четината ѝ може да съдържа микроби.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.