Как влияе музиката върху производителността на работното място ?

Слушайки музика, се подобрява ефективността на работа и се увеличава производителността. Музиката също изолира човек от шумната обстановка. Тя може и да помогне на служителя да избяга от външни разсейващи фактори.

Когато на работното място преобладава шумът, може да се причини намаляване на производителността. Когато е


прекалено шумно, мозъкът се опитва да обработи всички данни на шума, а тази обработка отнема енергия. Шумът също повишава нивата на хормона на стреса – кортизол и намалява нивата на допамин. По този начин се понижава производителността и се увеличава чувството за умора. Слушайки музика се предизвиква освобождаване на допамин и серотонин. В резултат човек се чувства по-спокоен и щастлив и се фокусира по-добре.

Тереза Лесюк, асистент в програмата за музикална терапия в Университета на Маями, прави изследвания за ефекта от слушането на музика върху работните задачи. Според резултатите тези, които слушали музика, приключили своите задачи по-бързо и по-добре от тези, които не са слушали.

От друга страна, има някои видове музика, които влошават производителността. Някои изследвания показват, че популярната музика пречи на четенето и възприемането на информацията. Такъв тип музика е вече познатата на слушащия я. Тя по-скоро може да има разсейващ ефект върху човек. Песните, които съдържат много текст, също могат да разсеят човек. 

Музиката, която е за предпочитане, е класическата. В проучване се твърди, че бароковата музика повишава настроението и концентрацията върху работата. Слушането на звуците на природата също може да подобри познавателната функция и концентрацията. Успокояващите звуци на течаща вода и шумолящи листа действат положително, а шумове на птици и животни, могат да разсеят.

В направено изследване 155 доброволци са разделени на 5 групи. 4 от тях слушали класическа музика, а петата работила без. Изследователите открили, че групите, работещи с музика, били по-позитивни и измислили по-оригинални идеи от групата, която не слушала нищо. Това се дължи на класическата музика, която предизвикала положително настроение и ентусиазъм за извършване на работа.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.