Какво ще се случи с тялото ви, ако не ядете достатъчно протеини?

Протеинът присъства в много различни храни. За щастие някои от най-добрите източници на протеини са сред най-здравословните храни. Протеинът е не само здравословен, но и решаващ за ежедневието ни. Без него тялото ни не може да функционира.

В днешно време рядко се говори за дефицита на протеини, но всъщност ако той е голям, това ще има забележим и дори опасен ефект върху тялото ни. Но това не означава, че няма някои негативни фактори, свързани с умерената или дори леката липса на протеин.

Ето и 7 неща, които ще се случат с тялото ви, ако не ядете достатъчно протеини:

  1. Ще загубите мускулна маса

Мускулите са мястото, където са по-голямата част от запасите на протеин в човешкото тяло. Намалената консумация на протеини може да принуди организма ви да използва тези запаси, за да си осигури нужната енергия. Това е така, защото протеинът е необходим за запазването на множество телесни функции и решаваща тъкан. За да продължат да поддържат тези функции, когато не ядете достатъчно протеини, скелетните мускули дават своите протеинови резерви за процеса. Лекарите наричат този проблем „загуба на мускули“.

За съжаление, дори лека недостатъчност в консумацията на протеини може да доведе до загуба на мускули. Също така се смята, че яденето на повече протеини може да намали скоростта на свързаната с възрастта мускулна дегенерация.

  1. Може да напълнеете вследствие на повишен апетит

Липсата на протеин в менюто често означава, че го компенсирате с други видове храни, които съдържат повече калории. Вероятно е да консумирате повече въглехидрати и мазнини и съответно да напълнеете. Дефицитът на протеин означава, че тялото трябва да намери начини да компенсира. За да постигне това, то се опитва да ви подтикне да намерите повече храна с надеждата, че протеинът ще бъде сред новите консумирани компоненти. Това води до повишен апетит. Изследванията са установили, че много хора изпитват глад, насочен към солени ястия, вместо глад към протеин. За съжаление, много от най-удобните начини за засищане включват нездравословна и/или пакетирана храна.

  1. По-високо акумулиране на мазнини в черния дроб

Чернодробните клетки могат да натрупват мазнини с течение на времето, което може да доведе до увреждане на черния дроб или възпаление. Това е най-често сред тези, които пият излишен алкохол или хората със затлъстяване. Изследователите смятат, че това може да се дължи на увреждането на протеините, отговорни за транспортирането на мазнини в тялото. Това са липопротеини. А дефицитът в техния синтез може да доведе до оставяне на мастни натрупвания в черния дроб. Всичко това се свързва с дефицита на протеини в менюто.

  1. По-висок риск от фрактура

Повечето от нас не свързват протеина с костите, но факт е, че костите също са изложени на риск дори от умерения му дефицит. Ниският прием на протеини води до костна слабост и повишава риска от фрактури. Много проучвания показват, че жените в постменопауза, които ядат по-големи количества протеин, могат да намалят риска от развитие на фрактури на тазобедрената става.

  1. По-лош имунитет

Знаете ли, че липсата на протеин може да навреди на имунната система? Ако не консумирате достатъчно количество хранителни вещества, ще бъдете изложени на по-голям риск от прихващане на вируси и развитие на тежки усложнения от всякакъв вид инфекции.

  1. Проблеми с косата, кожата и ноктите

Ако ви липсва протеин в малка или умерена степен, вероятно е да забележите проблеми с външния вид на ноктите, кожата и косата си. Някои проучвания свързват косопада с липсата на протеин, като се посочва, че протеиново-енергийното недохранване е една от многото причини за проблема. Диетите с ниско съдържание на протеини биха довели до обезцветяване, изтъняване или загуба на коса, както и до повишена чупливост на ноктите.

  1. Едема

Отокът е състояние, при което кожата става подпухнала и подута. В някои случаи това е най-вече безвредно. При други това може да е симптом на нещо сериозно или дори само по себе си да бъде опасно. Повечето учени смятат, че това е резултат от ниските нива на кръвен албумин при хората. Серумният албумин, известен още като кръвен албумин, е изключително богат в кръвната плазма. Той е най-разпространеният от всички протеини в тази течна част на кръвта и има множество функции.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.