Какво трябва да знаем за нитратите и нитритите

Нитратите в храните предизвикват немалко въпроси. Дали са вредни за здравето, кои продукти е добре да ограничаваме, предизвикват ли формиране на канцерогенни вещества? Всъщност не всички нитрати носят здравословни рискове, като това до голяма степен зависи от обработката и приготвянето на хранителните продукти, особено при червените и деликатесните меса. Те се добавят с цел да удължат срока на годност и да запазят добрия им вид, но при термична обработка и взаимодействие с веществата от стомашната среда рискът от отделяне на вредни съединения нараства. Ето някои интересни факти за нитратите, с които е добре да сме запознати, за да избегнем потенциални вредни ефекти и погрешна информация.

Къде се съдържат

Нитратите не идват само от консервантите и торенето на почвите. Те естествено се съдържат в различни видове растения като зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, моркови и репички. Освен това тези съединения се произвеждат от организма и имат някои важни функции, подпомагащи дейността на сърдечната система. За разлика от тези натурални източници, нитрати се добавят и към месни продукти като бекон, шунка, кренвирши, наденички и салами. Изследванията показват, че естествени нитрати (например в сока от червено цвекло) имат положителен ефект върху организма, докато нитратите в храни като пържения бекон носят здравословни рискове.

Какво представляват

Нитратите и нитритите са химични съединения, съдържащи азот и кислород. При нитратите азотът е свързан с два атома кислород (NO2), докато в нитритите кислородните атоми са три (NO3). Двете вещества се използват като консервант за месо и докато молекулите на първото са слабо реактивни, при определени условия нитратните съединения се трансформират до нитрозамини, които не са полезни за организма.

Какви са рисковете

Нитритите играят важна роля, защото те могат да се превърнат или в азотен оксид (добър за организма), или в нитрозамини с канцерогенен потенциал. А как се случва това? Когато нитритите са изложени на висока температура в присъствието на аминокиселини, те се превръщат в нитрозамини, които също така се съдържат в цигарения дим.

Месото е естествен източник на аминокиселини и изисква термична обработка, а нитрати и нитрити се добавят, за да се запазят добрият цвят и вид на продукта. Това означава, че са налице добри условия за формирането на вредни вещества. Нитритите са причината деликатесните меса да имат розов или червен цвят, защото без такива добавки то бързо покафенява. Те също така предотвратяват развитието на бактерии и добавят леко солен вкус. Дори месото да не бъде обработено при висока температура, нитритите, могат да се преобразуват в нитрозамини при контакта си с веществата от стомашната среда

Какво можем да направим

В сравнение с регулацията на качеството в минали периоди, днес месните продукти съдържат значително по-малко нитрити. Въпреки това е добре да ограничим консумацията на някои видове продукти като бекон, салам, кренвирши и деликатесни колбаси. Няма проучвания, които със сигурност да доказват канцерогенния ефект на този вид места, но множество изследвания сочат, че те имат негативен ефект върху сърдечната система.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.