Какво се случва в тялото по време на дълбока релаксация?

Симпатиковият отговор на стресова ситуация – независимо дали е нещо обективно в околната среда или вътрешна тревога - се състои в бързо освобождаване на химикали в кръвния поток, включително кортизол, адреналин и норадреналин. Реакцията към стреса е почти мигновена, но спирането на стресовата система


отнема повече време и усилие. За хората с тревожни разстройства стресовата система никога не спира.

Разбира се, хормони като кортизола притежават адаптивна функция, която помага на тялото да се справи със стресорите, но интензивното й отделяне в продължение на дълго време може да доведе до високо кръвно налягане, нарушен сън и да предразположи агента към съхранение на телесни мазнини. От друга страна, високите нива на адреналин могат да нарушат баланса на мозъчните вълни, чиято хиперактивност по принцип е свързана с интензивното решаване на проблеми. Но подобна хиперактивност хаби и много енергия. Знае се, например, че човешкият мозък е отговорен за приблизително 20% от общите ни калории, изгаряни всеки ден. 

Не на последно място, тялото се защитава по време на стресова ситуация, увеличавайки имунния си отговор. След като стресът се разсее обаче, имунната система може да отслабне, с което да направи организма уязвим към главоболие, стомашни разстройства и панически атаки.

Релаксацията и медитация позволяват на парасимпатиковата нервна система да вземе превес над активността на симпатиковата нервна система. Това, което се случва, е, че след като се изключи симпатиковата нервна система, инхибиторният невротрансмитер GABA, който действа като естествен транквилант, вече не е възпрепятстван да оказва влияние върху GABA рецепторите, присъстващи навсякъде в нервната система. 

Когато GABA е активен, мозъчните вълни се снижават в честотен диапазон от 4 до 7 Hertz, наречен тета-диапазон. Докато мозъчните вълни в по-високия честотен диапазон играят важна роля в концентрацията, комуникацията и решаването на проблемите, тета-вълните са важни за поддържането на добър баланс в мозъчните химикали.


До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.